K prázdninovým dňom patrí dobré jedlo a popíjanie lahodných drinkov na záhrade alebo aspoň na balkóne. No okrem pohody prinášajú tieto príjemné aktivity aj isté riziká. Uchrániť jedlo, ktoré si vychutnávame, od olizovania najrôznejšieho druhu hmyzu, je takmer nemožné. No keď si predstavíte, aké rôzne miesta navštívi mucha na svojej trase počas dňa, určite budete súhlasiť, že konzumovať jedlo, ktorého sa dotkla, nie je najlepší nápad.
Muchy patria vďaka spôsobu svojej obživy k najväčších prenášačom baktérii. Prirodzene, nesadajú len na čisté veci, ale živia sa najmä výkalmi, zdochlinami a akýmikoľvek odpadkami, na ktoré natrafia počas svojho poletovania po svete. Mušie nohy sú porastené drobnými chĺpkami, ktoré sú ideálne na prenos baktérií, vírusov a choroboplodných zárodkov.
Podľa vedeckých výskumov môžu muchy týmto spôsobom prenášať v priemere až 200 škodlivých baktérií. Tie dokážu na vašom jedle zanechať aj počas kratučkého pristátia. Na sekundu sa zastavia na zelenine, potom skontrolujú chlieb, či mäso a darček v podobe neželaných baktérii je hotový.
Okrem toho muchy často na jedle zanechávajú svoje vlastné tráviace enzýmy. Keďže jedlo nežujú, musia ho najskôr premeniť na tekutinu, a to tak, že vyvrátia sliny, v ktorých sa môže nachádzať všetko, čo už predtým skonzumovali, napríklad aj výkaly…
Vírusy a baktérie, ktoré sa v jedle vylúhujú, môžu spôsobiť mnohé nepríjemné ochorenia. Medzi najzávažnejšie choroby prenášané muchami patrí týfus, cholera či úplavica.
Odborníci preto odporúčajú, aby ste potraviny, ktoré prišli do kontaktu s muchami, určite vyhodili.
Ideálnou ochranou jedla, ak ho servírujete v exteriéri, sú rôzne typy košíkov, sieťok či prikrývok. Ovocie a zeleninu je dôležité pred konzumáciou umyť pod tečúcou vodou. A, samozrejme, nenechávajte muchy vysedávať ani na okrajoch vašich pohárov.