Trendom v populácii sa stal mesiac bez alkoholu. Ale naozaj stačí na regeneráciu orgánov a ako si všimnúť, že pečeň už „nevládze“?

Influenceri, herci, speváci a iné mediálne známe osobnosti verejne hlásia, že si dávajú pauzu od alkoholu. Z mesiacov je často aj rok a prisahajú, že život bez alkoholu je oveľa lepší. Uvedomujú si, že sa vedia zabaviť aj bez drinkov. Ako alkohol škodí nášmu zdraviu a ako si môžeme očistiť pečeň nám poradí vedúca online poradne MojaLekáreň.sk Mgr. Pavla Horáková.

Mesiac február je už niekoľko rokov spojený s výzvou „suchý február“, aby ľudia nekonzumovali alkoholické nápoje. Pomôže mesiac bez alkoholu pečeni alebo je to skôr len symbolická výzva?

Suchý február určite dáva zmysel, ale pokiaľ ide o regeneráciu pečene, jeden mesiac nestačí. Pečeň je neuveriteľne odolný orgán, ale jej obnova trvá dlhšie – zvyčajne jeden až tri mesiace, podľa toho, ako veľmi ju zaťažujeme. Nejde len o alkohol. Pečeni škodí aj nadmiera soli, nezdravá strava, obezita, fajčenie, alebo dlhodobé užívanie liekov. Suchý február je dobrý začiatok, ale ak sa ľudia chcú cítiť lepšie dlhodobo, mali by svoju pečeň podporovať celoročne zdravou stravou, správnymi doplnkami – to je správny vzorec na prevenciu. Pokiaľ ide o príležitostného konzumenta, potom je mesiac bez alkoholu určite prínosný. Pre hlbšiu regeneráciu je potrebné pečeň podporiť aj inak.

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Aké vitamíny a doplnky sú podľa vás pri regenerácii pečene kľúčové?

Určite vitamín C – často sa spája hlavne s imunitou, ale ako antioxidant podporuje aj regeneráciu pečene. Ďalej sú dôležité vitamíny skupiny B, predovšetkým B12 a kyselina listová. Pomáhajú pečeni lepšie spracovávať toxíny a prispievajú k celkovej regenerácii. Pestrec mariánsky (silymarín) je veľmi obľúbený, pretože podporuje regeneráciu pečeňových buniek. Môže ho užívať takmer každý a má minimum nežiaducich účinkov. Je dobré sa poradiť s lekárom, ak má človek napríklad vysoký krvný tlak alebo diabetes. Veľmi prospešné sú tiež esenciálne fosfolipidy a cholín, ktoré podporujú zdravie pečeňového tkaniva.

Regeneráciu pečene podporuje aj pestrec mariánsky. Foto: pixabay.com

Čo všetko v organizme môže regenerácia pečene ovplyvniť a kedy s očistou pečene začať?

Nejde len o pečeň samotnú. Jej očista sa pozitívne prejaví na pokožke, žalúdku, srdci, obličkách, zraku, ale napríklad aj na kvalite spánku, sústredení a celkovej energii. Samozrejme, pre mnohých aj vytúžený úbytok na váhe. Najlepšie je začať na jar, v marci – apríli. To je ideálne obdobie pre očistu organizmu. Ak sa niekto zapojil do tzv. suchého februára, je to skvelý prvý krok, ale ak chce pre svoju pečeň urobiť niečo naozaj prospešné, mal by v tom pokračovať aspoň tri mesiace a prispôsobiť tomu svoj životný štýl.

Obmedzenie alkoholu a zdravá strava sú dobrým štartom k zdraviu. Foto: pixabay.com

Mám za sebou suchý február, čo ale ďalej, akú rolu hrá strava?

Obrovskú. Odporúčam zaradiť viac čerstvého ovocia a zeleniny a naopak obmedziť vyprážané, tučné a priemyselne spracované jedlá. Skvelými pomocníkmi sú aj bylinky – kurkuma, cesnak, repík, artičoka, chlorella, majoránka, oregano alebo koreň púpavy. Ľudia ich môžu pridávať do jedál alebo si z nich pripravovať čaje. Esenciálne fosfolipidy nájdeme v sójových bôboch, sójových produktoch, ako sú tofu alebo sójové mlieko, vo vaječnom žĺtku, slnečnicových semienkach, orechoch (hlavne vlašských), rybách, morských plodoch. Cholín má svoje zastúpenie vo vajciach (najvyšší obsah má žĺtok), hovädzej a kuracej pečeni, strukovinách (cícer, šošovica), brokolici a karfiole, mliečnych výrobkoch.