Včely sú jeden dokonalý superorganizmus a všetko okolo nich je nekonečná veda, vraví Kristína Hudecová

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay

Voskove je malá rodinná firma, ktorá ponúka nielen med, ale aj rôzne výrobky pripravené z tohto tekutého zlata. Kristína Hudecová z Voskove tvrdí, že ľudia často kúpia med v obchodnom reťazci, no neuvedomujú si, že za veľmi nízkou cenou sa skrýva vlastne len cukrová melasa.

Ako ste sa dostali k výrobe medu?

V našej rodine sa o včely stará môj otec. Ten je tým „ujom včelárom“ ako ho zvyknú deti oslovovať i na našich workshopoch. Ja sa od neho postupne všetko učím, no sama si na to ešte netrúfam. Starostlivosť o včely nie je záležitosť, ktorú si za víkend osvojíte a hotovo. Môj otec sa tomu venuje už pomaly 40 rokov a prebral to ešte po svojom otcovi, takže v rodine to už máme skutočne dlho. Včely sú jeden premyslený dokonalý superorganizmus a veru všetko okolo nich je nekonečná veda. Ja vnímam v tomto smere svojho otca ako odborníka a nechávam to na ňom. Obdivujem jeho a aj iných včelárov, ktorí sa rozhodli venovať práve tomuto.

Spolu s otcom organizujú pre deti rôzne workshopy, kde ich zoznamujú so životom včiel. Foto: archív Voskove

Koľko máte včelstiev a čo je podľa vás na včelárstve najnáročnejšie?

Máme desiatku rodín, je to primerané množstvo tomu, aby to človek zvládal popri práci. Ono sa to možno nezdá, ale vyžaduje si to dosť času a ja to vnímam, že keby ich bolo viac, už je to práca na plný úväzok. Ja som sa rozhodla ísť skôr tým smerom – podporovať lokálnych včelárov a odoberať suroviny od nich. Máme svojich osvedčených kvalitných včelárov, o ktorých vieme, že včelária poctivo a nemixujú medy či vosk s lacnejšími náhradami, lebo aj to sa, žiaľ, na trhu robí. Toto sú ľudia, čo majú 200 a viac včelstiev a je to ich full-time job. Ja zastávam názor, že nechajme robiť ľudí to, čo robiť vedia a nesnažme sa všetci vedieť všetko.

Vyrobiť kozmetický produkt nie je jednoduché. „Je to hotová alchýmia,“ tvrdí Kristína Hudecová. Foto: archív Voskove

Kto teraz tvorí tím Voskove?

Hlavou ako aj zakladateľom značky Voskove som ja. Vymýšľam, čo ideme robiť, venujem sa voskovým výrobkom a mám na starosti i nákup a marketing. Komunikujem zo zákazníkmi, dohadujem odbery. Otec mi pomáha so spracovaním propolisu, chodíme spolu robiť workshopy po školách a škôlkach, kde ukazujeme naživo včielky pomocou priehľadného pozorovacieho úľa a tvoríme s nimi i výrobky z vosku. Pomáha mi i po technickej stránke. Sestra mi pomáha pri výrobe voskových vreciek a mama si poctivo stráži kvalitu Propolisových mastí a tinktúr. Samozrejme, môj manžel, bez jeho podpory a rovnocennej starostlivosti o deti by som ani nezačala a patrí mu moje obrovské ďakujem.

K výrobe medu ju priviedol otec. Foto: archív Voskove

No a mám ešte odborníčku, ktorá mi pomáha s kozmetikou, nakoľko to je v celku alchýmia. To si nemôžete doma len tak vymyslieť a zmiešať tak, ako komu napadne. Možno nejaké jednoduchšie balzamy, ako vyrábame i s deťmi napríklad. Takže pokiaľ zrovna nie ste vyučení kozmetológovia, neodporúčam výrobu doma skúšať, lebo vás to bude stáť len kopu času, peňazí za suroviny a výsledok bude nefunkčný produkt. Momentálne sme prišli do štádia, kedy už je jasné, že potrebujeme väčšie výrobné priestory a s nimi následne príde i k zamestnaniu ďalších ľudí, ale to prezradím, keď to bude aktuálne.

Mám pocit, že našťastie už Slováci kupujú med od overených slovenských včelárov, že si radšej priplatia, ako keby si kúpili med v obchodnom reťazci. Mýlim sa? Aký je rozdiel medzi vaším medom a medom zo supermarketu?

Ešte stále je veľa ľudí, ktorí kúpia med v obchodnom reťazci a tešia sa z neho. Nechcem im túto radosť kaziť, ale reálne nekupujú med, ale cukrovú melasu, kde je tak minimum medu, že keby si doma uvarili púpavový med, získajú pre seba viac. 

Pravý včelársky med poznáte podľa farby, hustoty, vône i chuti. To sa skrátka nedá popísať. Niekedy je náš med taký hustý, že v ňom stojí lyžica a tá chuť je neskutočná. Nenapodobiteľná. Určite odporúčam nájsť si svojho lokálneho včelára, ktorému dôverujete a brať med od neho. Tiež na trhoch sa dá kúpiť med priamo od včelárov. Všeobecné pravidlo však platí, že človek by mal jesť med zo svojho okolia, ten mu bude i najviac chutiť.

Med od včelára je hustý a má nenapodobiteľnú vôňu. Foto: archív Voskove

Vyrábate aj iné produkty z medu. Po ktorých je najväčší dopyt?

Čo sa týka našej výroby, tak vyrábame výrobky predovšetkým z vosku, ako to náš názov značky i naznačuje. Možno by ste si mysleli, že to sú nejaké sviečky a tým to končí, no nie je to tak. Vosk a med obsahujú i naše mydlá, krémy, balzamy, masti. Voskové obaly snáď nemusím ani spomínať. A práve tieto spomenuté výrobky sú i najviac kupovaným tovarom. To sú produkty, ktoré využijete vy, ale aj vaši blízki. Ľudia ich tak radi nakupujú ako darčeky a pravidelne sa k nám vracajú. Tiež preto, že všetky tieto výrobky sú certifikované ako organické, ekologické a udržateľné. Pri ich výrobe a spracovaní nevytvárame takmer žiadny odpad.

Najväčší dopyt je po voskových obaloch. Sú ekologické a udržateľné. Foto: archív Voskove

Čo si budeme hovoriť, už aj pri mede je dôležitý marketing, musíte sa dostať k svojim kupujúcim. Akou formou propagujete svoje výrobky?

V podstate sme až doteraz, teda 4 roky, fungovali bez webu a eshopu, nakoľko som mamou dvoch malých detí, zvládala som spravovanie a objednávky počas dňa alebo v noci. Momentálne už pracujeme na tom, aby bol nákup ešte jednoduchší a dostupnejší kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Pripravujeme web aj eshop a množstvo ďalších noviniek, ktoré nemajú zatiaľ na Slovensku žiadnu konkurenciu.