Kvalitnú čokoládu tvoria príbehy, vraví Emil, ktorý roky v poisťovni vymenil za výrobu čokoládových produktov na želanie

Emil Sútor je veľkým fanúšikom čokolády. Až takým veľkým, že si ju doma začal vyrábať sám. Kvalitné suroviny, poctivá práca a hlavne vášeň – to sú atribúty, ktoré dáva do svojich sladkých dobrôt. Na sociálnej seieti má takmer dvojtisícovú základňu fanúšikov a jeho snom je otvoriť chránenú dielňu, v ktorej by pracovali ľudia so sluchovým hendikepom ako má on sám.

Čokoláda je fenomén. Často sa s ňou boria aj vyučení cukrári. Čo ste študovali Vy?

Pochádzam z Lučenca, ale už od roku 2008 žijem v Bratislave, neskôr pár rokov v Pezinku a teraz v krásnej malej obci Hrubá Borša pri Senci. V Lučenci som vyštudoval odbornú strednú školu, ktorá bola zameraná na gastronómiu a hotelierstvo. V tomto odbore som však nezačal pracovať. Po príchode do Bratislavy som začal pracovať v najväčšej komerčnej poisťovni a bol som tam 10 rokov. Potom som však potreboval zmenu a po rôznych osudových okolnostiach som našiel zaujímavú prácu prvýkrát v gastronómii. Práca v tom období sa mi nehľadala ľahko, keďže som prakticky nepočujúci a v mojich 30. rokoch som stratil 98 percent sluchu. No našiel som ju alebo ona si našla mňa. Bola to práca, kde sme pripravovali zdravé a kvalitné jedlo pre deti v súkromných materských škôlkach v Bratislavskom kraji. Tam som pôsobil 4 roky.  

Biela, mliečna, horká, s náplňou – pri výrobe čokolády sa medze nekladú. Foto: FB Čokoládový Emil

Kedy vám napadlo vyrábať čokoládu?

Trochu Vás poopravím. Ja vyrábam čokoládové produkty. Priamo vyrábať čokoládu z kakaových bôbov ešte nevyrábam, ale raz aj to bude. Urobiť si vlastnú tabuľku čokolády a vlastný bonbón s náplňou, ktorú mám rád, mi napadlo v obchode v roku 2022, keď som si kupoval moju obľúbenú čokoládu a cena sa už vyšplhala nad 2 eurá. O výrobe čokolády či o jej temperovaní som nevedel vôbec nič. Ale nakúpil som si svoje prvé formy, prvé kilá kvalitnej čokolády a začal som robiť bez toho, aby som vedel, čo robím. Keď to nebolo ono, až potom som začal študovať, ako na to.  

Čokolády Emila Sútora sú kvalitné, nápadité, originálne a vizuálne príťažlivé. Foto: FB Čokoládový Emil

Vaše čokolády sú aj vizuálne veľmi príťažlivé. Kde čerpáte inšpiráciu na chute a vzhľad?

Inšpiráciu mám v hlave. Často dostanem nápad len tak v autobuse, pri prechádzke. Hlavne si predstavím, čo by som chcel ja. A keď to chcem ja, a keď mi to chutí a páči sa mi to, tak to musí byť proste dobré pre všetkých (smiech). Vzdeláva ma internet. Dnes je mnoho kvalitných článkov o čokoláde a veciach s tým súvisiacich.

Mnohí vnímajú čokoládu ako nezdravú. Vy to však vyvraciate…

Čokoláda, resp. kakao, z ktorého čokoláda vzniká, je úžasne zdravý produkt našej zeme. Ak teda hovoríme o kvalitnej čokoláde. Nezdravý je cukor a rôzne umelé suroviny, ktoré do nej pridávajú vo veľkom množstve rôzny veľkovýrobcovia.

Život je ako bonboniéra… povedal Forrest Gump. Platí to aj pre Emila Sútora. Čokoláda si ho našla. Foto: FB Čokoládový Emil

S akými surovinami pracujete?

Pracujem hlavne s čokoládou belgického typu. No vďaka mojim fanúšikom, ktorí si radi odo mňa kúpia kvalitný produkt, experimentujem s tými najkvalitnejšími čokoládami na svete, ktoré pochádzajú prevažne z Latinskej Ameriky. Nakupujem suroviny také, o akých som sám presvedčený, že sú najlepšie. Nedokážem dať niečo von bez toho, že s tým nie som stotožnený. A tiež využívam rád plody z našej záhradky, ako sú jahody, maliny. Z nich sa robia skvelé náplne do bonbónov.

Čo robí kvalitnú čokoládu kvalitnou?

Kvalitnú čokoládu tvoria príbehy. Predstavte si miestneho farmára v Peru, ktorý je už treťou generáciou svojej rodiny, ktorý dedí a stará sa o kakaovníky. Pestuje ich na svojej malej farme. Chráni ju nie len pred prírodnými vplyvmi. Svet kakaa a čokolády je plný silných príbehov. Keď držíte v ruke kakaový bôb, o ktorom viete, že ho konkrétny farmár ručne nazbieral, ručne čistil, ručne ho otáčal na slnku, len preto, aby tento kvalitný bôb prišiel k vám, to je to, čo ma baví na tomto celom.

Ako všade platí, keď si kupujete čokoládu v obchode, čítajte zloženie. Do kvalitnej čokolády rozhodne nepatrí obyčajný biely cukor, žiadne umelé arómy vanilky ani iné umelé sladidlá. A taktiež v kvalitnej čokoláde nenájdete sušené odtučnené mlieko ani iné mliečne tuky. Hlavný tuk v čokoláde má tvoriť kakaové maslo a v prípade mliečnej čokolády je to sušené plnotučné mlieko. 

Kde sa dajú vaše čokolády kúpiť?

Nemám vlastný obchod ani továreň na čokoládu (smiech). Mám fanúšikov na sociálnej sieti a rád pre nich vyrábam produkt, ktorý je vysoko individuálny a priamo pre toho človeka, pre ktorého je čokoláda určená. Mojim snom a víziou je, že sa v budúcnosti pokúsim otvoriť chránenú dielnu, kde by som mohol zamestnať ľudí, ktorí majú rovnaký sluchový alebo aj iný handicap, ako mám aj ja. Tak verím, že sa mi to podarí.