Emil Sútor je veľkým fanúšikom čokolády. Až takým veľkým, že si ju doma začal vyrábať sám. Kvalitné suroviny, poctivá práca a hlavne vášeň – to sú atribúty, ktoré dáva do svojich sladkých dobrôt. Na sociálnej seieti má takmer dvojtisícovú základňu fanúšikov a jeho snom je otvoriť chránenú dielňu, v ktorej by pracovali ľudia so sluchovým hendikepom ako má on sám.
Čokoláda je fenomén. Často sa s ňou boria aj vyučení cukrári. Čo ste študovali Vy?
Pochádzam z Lučenca, ale už od roku 2008 žijem v Bratislave, neskôr pár rokov v Pezinku a teraz v krásnej malej obci Hrubá Borša pri Senci. V Lučenci som vyštudoval odbornú strednú školu, ktorá bola zameraná na gastronómiu a hotelierstvo. V tomto odbore som však nezačal pracovať. Po príchode do Bratislavy som začal pracovať v najväčšej komerčnej poisťovni a bol som tam 10 rokov. Potom som však potreboval zmenu a po rôznych osudových okolnostiach som našiel zaujímavú prácu prvýkrát v gastronómii. Práca v tom období sa mi nehľadala ľahko, keďže som prakticky nepočujúci a v mojich 30. rokoch som stratil 98 percent sluchu. No našiel som ju alebo ona si našla mňa. Bola to práca, kde sme pripravovali zdravé a kvalitné jedlo pre deti v súkromných materských škôlkach v Bratislavskom kraji. Tam som pôsobil 4 roky.

Kedy vám napadlo vyrábať čokoládu?
Trochu Vás poopravím. Ja vyrábam čokoládové produkty. Priamo vyrábať čokoládu z kakaových bôbov ešte nevyrábam, ale raz aj to bude. Urobiť si vlastnú tabuľku čokolády a vlastný bonbón s náplňou, ktorú mám rád, mi napadlo v obchode v roku 2022, keď som si kupoval moju obľúbenú čokoládu a cena sa už vyšplhala nad 2 eurá. O výrobe čokolády či o jej temperovaní som nevedel vôbec nič. Ale nakúpil som si svoje prvé formy, prvé kilá kvalitnej čokolády a začal som robiť bez toho, aby som vedel, čo robím. Keď to nebolo ono, až potom som začal študovať, ako na to.

Vaše čokolády sú aj vizuálne veľmi príťažlivé. Kde čerpáte inšpiráciu na chute a vzhľad?
Inšpiráciu mám v hlave. Často dostanem nápad len tak v autobuse, pri prechádzke. Hlavne si predstavím, čo by som chcel ja. A keď to chcem ja, a keď mi to chutí a páči sa mi to, tak to musí byť proste dobré pre všetkých (smiech). Vzdeláva ma internet. Dnes je mnoho kvalitných článkov o čokoláde a veciach s tým súvisiacich.
Mnohí vnímajú čokoládu ako nezdravú. Vy to však vyvraciate…
Čokoláda, resp. kakao, z ktorého čokoláda vzniká, je úžasne zdravý produkt našej zeme. Ak teda hovoríme o kvalitnej čokoláde. Nezdravý je cukor a rôzne umelé suroviny, ktoré do nej pridávajú vo veľkom množstve rôzny veľkovýrobcovia.

S akými surovinami pracujete?
Pracujem hlavne s čokoládou belgického typu. No vďaka mojim fanúšikom, ktorí si radi odo mňa kúpia kvalitný produkt, experimentujem s tými najkvalitnejšími čokoládami na svete, ktoré pochádzajú prevažne z Latinskej Ameriky. Nakupujem suroviny také, o akých som sám presvedčený, že sú najlepšie. Nedokážem dať niečo von bez toho, že s tým nie som stotožnený. A tiež využívam rád plody z našej záhradky, ako sú jahody, maliny. Z nich sa robia skvelé náplne do bonbónov.
Čo robí kvalitnú čokoládu kvalitnou?
Kvalitnú čokoládu tvoria príbehy. Predstavte si miestneho farmára v Peru, ktorý je už treťou generáciou svojej rodiny, ktorý dedí a stará sa o kakaovníky. Pestuje ich na svojej malej farme. Chráni ju nie len pred prírodnými vplyvmi. Svet kakaa a čokolády je plný silných príbehov. Keď držíte v ruke kakaový bôb, o ktorom viete, že ho konkrétny farmár ručne nazbieral, ručne čistil, ručne ho otáčal na slnku, len preto, aby tento kvalitný bôb prišiel k vám, to je to, čo ma baví na tomto celom.
Ako všade platí, keď si kupujete čokoládu v obchode, čítajte zloženie. Do kvalitnej čokolády rozhodne nepatrí obyčajný biely cukor, žiadne umelé arómy vanilky ani iné umelé sladidlá. A taktiež v kvalitnej čokoláde nenájdete sušené odtučnené mlieko ani iné mliečne tuky. Hlavný tuk v čokoláde má tvoriť kakaové maslo a v prípade mliečnej čokolády je to sušené plnotučné mlieko.
Kde sa dajú vaše čokolády kúpiť?
Nemám vlastný obchod ani továreň na čokoládu (smiech). Mám fanúšikov na sociálnej sieti a rád pre nich vyrábam produkt, ktorý je vysoko individuálny a priamo pre toho človeka, pre ktorého je čokoláda určená. Mojim snom a víziou je, že sa v budúcnosti pokúsim otvoriť chránenú dielnu, kde by som mohol zamestnať ľudí, ktorí majú rovnaký sluchový alebo aj iný handicap, ako mám aj ja. Tak verím, že sa mi to podarí.
- Nikita Slovák: Keď môže mať Putin miliardovú daču so zlatými kľučkami, prečo by mal slovenský politik kempovať v stane na Šírave?
- Róbert svoje gastronomické umenie ponúka Slovákom. Čo chutí šéfkuchárovi, ktorý varil pre michelinskú reštauráciu?
- Stane sa Turecko vzorom pre slovenských rusofilov? Krajina pod Tatrami k tomu má našliapnuté, ale brzdí ju členstvo v EÚ
- Putin chce, aby bola Ukrajina pod správou OSN. Mierovú dohodu, ktorá nebude na úkor Ruska, chce uzavrieť s novou vládou
- Raz si Číňania a Američania sadnú za stôl a budú sa baviť o budúcnosti sveta. Rusko pri stole nebude, ale dobytie Ukrajiny mu tŕn z päty nevytrhne
- Nepočúvaj zlo, doruč dobro – vraví Michal, otec dvoch detí, ktorý statočne bojuje so sklerózou multiplex