Ajurvéda je považovaná za jeden z najstarších liečebných prístupov na svete, ktorý sa venuje liečbe celého tela. Ľudia ju vyhľadávajú najmä vtedy, ak nepomáha klasická medicína. Nikoletu Andovú k ajurvéde priviedla pandémia koronavírusu. Dnes je majiteľkou firmy, ktorá je výhradným dovozcom jednej z najväčších značiek ajurvédskych produktov zo Srí Lanky na Slovensko a ajurvédska výživová poradkyňa.
Ako ste sa dostali k ajurvéde?
K ajurvéde ma priviedli moje vlastné zdravotné ťažkosti. Počas covid pandémie bolo veľmi ťažké dostať sa k lekárovi, preto som začala hľadať alternatívne riešenie na internete. Našla som viac článkov o ajurvéde a jej odporúčaniach pre zdravie. Vyskúšala som ich a naozaj to fungovalo. Začalo som užívať olej z čiernej rasce, ktorý mal vynikajúce recenzie na internete. Jeho nevýhodou však bola nepríjemná chuť, ktorá mi vôbec nevyhovovala. Na zahraničných diskusných fórach som zistila, že čierna rasca sa dá kúpiť aj vo forme kapsúl, ktoré dokonca obsahujú aj ďalšie bylinky a pomáhajú tak na rôzne zdravotné problémy, vrátane imunity, cholesterolu, vysokého tlaku, trávenia, chudnutia, hormonálnej rovnováhy, kĺbov atď. Jediný problém bol v tom, že na Slovensku, a ani v Čechách sa tieto výživové doplnky nedali kúpiť. Preto som si ich objednala priamo od výrobcu zo Srí Lanky. Kvôli drahému poštovnému som objednala väčší počet výživových doplnkov nielen pre seba, ale aj pre rodinu. Účinky produktov nás veľmi milo prekvapili, a tak vznikla v mojej hlave myšlienka vytvoriť e-shop zosrilanky.sk zameraný na ajurvédske výživové doplnky z čiernej rasce zo Srí Lanky. Aj keď bola moja rodina spokojná s účinkami produktov, voči podnikaniu s nimi boli veľmi skeptickí a nedôverčiví. Začať podnikať počas covid pandémie bolo viac ako odvážne. Jediný, kto celý čas veril môjmu nápadu, bola moja mamina. Aj keď začiatky neboli jednoduché, založila som firmu, ktorá je v súčasnosti výhradným dovozcom jednej z najväčších značiek ajurvédskych produktov zo Srí Lanky do SR.
Pomohla vám ajurvéda s konkrétnym zdravotným problémom?
Áno, ajurvéda a jej odporúčania pomohli priamo mne. Dlhodobo som mala zdravotné ťažkosti s trávením a veľkou únavou. Úplnou náhodou som na internete našla článok o dóšach (Váta, Pitta a Kapha) a konštitučných typoch, v ktorom bolo veľmi pekne vysvetlené, prečo jedno jedlo môže robiť rôznym ľudom dobre alebo zle. Podľa tohto článku som si upravila stravovanie a v priebehu mesiaca som bola úplne fit. Téma ajurvédskeho stravovania ma zaujala natoľko, že som začala variť ajurvédske jedlá a spravila som si kurz ajurvédskej výživovej poradkyne. Okrem toho, že si teraz viem sama pomôcť, keď mám problémy s trávením, snažím sa radiť aj rodine a známym v mojom okolí. Zistila som totiž, že čoraz viac ľudí sa usiluje žiť zdravo a v prípade zdravotných ťažkostí uprednostňujú prírodnú liečbu pred liekmi z lekárne.
S akými problémami môže ajurvéda pomôcť?
Ajurvéda môže pomôcť so širokým spektrom zdravotných ťažkosti, ako sú napríklad: oslabená imunita, únava, prechladnutie, hormonálná nerovnováha, problémy s trávením, bolesti kĺbov, migrény, PMS, kožné problémy, vypadávanie vlasov, vysoký cholesterol, vysoký cukor, vysoký krvný tlak atď. Okrem toho, že ajurvéda vie pomôcť pri liečbe zdravotných ťažkostí, je aj skvelou prevenciou pred ich vznikom.
O ajurvéde existuje množstvo článkov, no nie každý vie, v čom tkvie jej základ.
Ajurvéda je najstarší zachovaný systém liečenia, ktorý bol oficiálne uznaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Slovo ajurvéda sa prekladá do slovenčiny ako „veda o živote“. Učí nás ako zdravo žiť a starať sa o svoje zdravie, aby sme sa cítili dobre. To všetko prírodnou cestou, hlavne vďaka ajurvédskej strave, bylinkám a procedúram. Podľa ajurvédy je všetko okolo nás a takisto v nás tvorené 5 elementmi (priestor, vzduch/vietor, oheň, voda a zem), ktoré majú tendenciu združovať sa do dvojíc a vytvárať tak dóše. Rozlišuje 3 dóše: Váta, Pitta a Kapha, pričom každá z nich má svoje charakteristické vlastnosti. Napríklad Váta je premenlivá, studená, suchá, ľahká a drsná. Pitta je teplá, olejnatá a ostrá. Kapha je studená, ťažká a mastná. Dóše sa premietajú do ročných období, častí dňa, tzv. konštitučných typov u ľudí a dokonca riadia aj jednotlivé časti nášho tela, resp. orgány.
Stále sme v období chrípok, covidov, rôznych mutácií. Prichádza jar, s ňou je spätá jarná únava. Dokáže ajurvédska strava pomôcť v takýchto prípadoch?
Áno, určite. Ajurvéda dokáže veľmi efektívne pomôcť pri problémoch s jarnou únavou a s tým spojenými príznakmi, napríklad bolesti hlavy, letargia, ospalosť. Po zimnom období je naše telo plné nečistôt a toxínov, ktoré potrebujeme odstrániť. Najvhodnejším obdobím na očistu tela je práve jar, ktorá sa v ajurvéde považuje za kráľovnú ročných období. V rámci jarnej očisty je vhodné zamerať sa najmä na očistu tráviaceho traktu. Odporúča sa jesť jedlá horkej, trpkej a pálivej príchute, ktoré podporia očistu. Naopak, nevhodné sú jedlá sladkej, slanej a kyslej chuti. Očistu stravou je vhodné doplniť aj ajurvédskymi výživovými doplnkami na prečistenie tráviacej sústavy. Najlepšie sú čierna rasca a triphala. Z čajov je perfektný koreň púpavy a takisto šalvia.
Okrem očisty trávenia je dobré zamerať sa aj na očistu dýchacieho systému. V ajurvéde sa na tento účel využíva procedúra Jala néti, teda vyplachovanie nosa slanou vodou. Pomáha zbaviť sa nádchy (klasickej aj sennej) a zápalu slizníc. Pri procedúre by sa mala využívať himalájska soľ, ktorá sa zmieša s vlažnou vodou a postupne sa vyplachujú obe nosné dierky. Vyplachovanie zvládnu nielen dospelí, ale aj deti. Z čajov je najlepší čaj tulsi, tzv. posvätná bazalka.
V jednej televíznej relácii ste hovorili o spojení ajurvédy a chudnutia. Čo v tejto oblasti (najmä) dámam odporúčate?
V prvom rade treba obmedziť všetky ťažké, mastné a smažené jedlá. Naopak, do jedálnička je potrebné zaradiť ľahké, teplé a suché jedlá horkej, trpkej a štipľavej chuti. V chudnúcom ajurvédskom jedálničku hrá veľmi dôležitú úlohu tepelne upravená zelenina. Perfektná je brokolica, zeler, karfiol, špargľa, petržlen, mrkva, kel, špenát atď. Čo sa týka ovocia, vhodné sú jablká, čučoriedky, sušené slivky, sušené datle, sušené figy a hrozienka. Nevhodné sú banány, hrozno, kiwi, pomaranče a ostatné druhy sladkého, kyslého a veľmi šťavnatého ovocia. Z obilnín sa odporúča konzumovať pohánka, ovsené otruby, polenta, ražné a žitné výrobky. Výrazne by sme mali obmedziť všetky sladkosti a mliečne výrobky, s výnimkou ghí a sójového mlieka. Mäso by sme mali jesť iba minimálne a snažiť sa ho nahradiť strukovinami (fazuľa mungo, červená šošovica, čierna fazuľa). Vhodné sú korenia ako zázvor, rímska rasca, čierne korenie, chilli, kurkuma a škorica.
- Najväčší prezidenti USA v povojnovej dobe. Niektorí boli menší, niektorí veľkí, každý vám povie niečo iné. Ako dopadne Trump?
- Rusko má mať zoznamy smrti, v ktorých figurujú ukrajinskí učitelia, novinári, vedci aj politici. Aj to priniesol týždeň vojny
- Lietanie bolo jej snom, na svojho športového Kanárika si nasporila už v dvadsiatke. Pri pokuse obletieť svet však Amelia zmlizla
- Na Slovensku je niekedy pri páde na dno ťažké trafiť do záchranných sietí, vraví B. Zmušková. Píše o ľuďoch, ktorí sú „neviditeľní“ pre štát
- Podivná hra Ameriky. Dovolí Ukrajincom zaútočiť až na Moskvu?
- Štúdia ukazuje, ktoré potraviny urýchľujú starnutie. Na tanieri ich možno máte každý deň