To najlepšie z našej kuchyne. Pozrite sa, ktoré slovenské jedlá ocenili svetoví gurmáni

Zemiakové placky, jedno z najlepších jedál slovenskje kuchyne. Zdroj FOTO: pixabay

Kulinársky web TasteAtlas pravidelne zostavuje rôzne rebríčky, ktoré sa týkajú gastronómie. Ide o online sprievodcu, ktorý zhromažďuje autentické recepty národných kuchýň, recenzie gastronomických kritikov aj rôzne hodnotiace články o ingredienciách. Pred niekoľkými dňami sa pozrel aj do slovenských kuchýň a na základe aktuálnych hodnotení zostavil rebríček slovenských jedál, ktoré odporúča turistom pri návšteve Slovenska ochutnať.

V rebríčku sa nachádza celkovo 42 slovenských jedál alebo typických výrobkov z našej národnej kuchyne. Posledné miesto patrí smotanovej nátierke, na priečkach pred ňou sa umiestnili napríklad ryžový nákyp, kokosové ježe či demikát. Kapustové fliačky, na ktoré si mnohí spomíname najmä zo školskej kuchyne, sa umiestnili na 33. mieste a tesne pred nimi skončili strapačky. Typické zabíjačkové škvarky hodnotiacich asi príliš nezaujali, nakoľko ich umiestnili až na 28. priečku a tesne pred nimi skončila slovenská Treska. V tej lepšej polovici sa na 20. mieste umiestnila krupicová kaša, na 16. mieste bryndza, pred ňou skalický trdelník, špekačky aj vianočka.

Guláš je typický na slovenských stoloch. Zdroj FOTO: Pixabay

Na 10. miesto zaradil gastronomický portál parenicu. „Jej vôňa je dymová s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka, chuť je jemne slaná,“ uvádza TasteAtlas. Deviate miesto obsadili parené buchty, ktoré tvorí jemné cesto dochutené rumom a plnené slivkovým lekvárom. „Tento unikátny dezert, o ktorom sa predpokladá, že pochádza z východnej alebo južnej časti Rakúska, sa v súčasnosti spája najmä so známymi rakúskymi lyžiarskymi strediskami, kde sa stal neoddeliteľnou zimnou pochúťkou,“ uvádza portál. Kapustnici, ktorá nesmie chýbať najmä na štedrovečernom stole, patrí ôsma pozácia v rebríčku a gastronómovia ju opisujú ako „zimné jedlo s bohatou chuťou, ktoré tvorí mnoho údených produktov z bravčového mäsa, klobás a súšených húb. Je podobná viacerým polievkam, ktoré sa pripravujú vo východnej a strednej Európe.“

Šišky naplnené lekvárom a vypražené dozlatista. Zdroj FOTO: Pixabay

Typické slovenské halušky sa umiestnili na siedmom mieste a kulinársky web o nich píše, že sa jedná o neuveriteľne jemnú odrodu zemiakových knedlíkov, ktoré sa zvyčajne spájajú so Slovenskom a Českom. Obľúbenému Gulášu patrí zase 6. miesto. „Toto jedlo s maďarským pôvodom sa históriou stalo jedným z najbežnejších jedál v Českej republike a na Slovensku. Obe krajiny vytvorili svoju jedinečnú verziu, mierne odlišnú od originálu,“ uvádza TasteAtlas.

Buchty na pare milujú najmä deti. Zdroj FOTO: Pixabay

V prvej päťke sa umiestnili šišky, ktoré sa pripravujú z kysnutého cesta, sú dozlatista vypražené, zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne a mäkké. Ich pôvod sa datuje do 9. storočia, recepty v nemčine možno nájsť už v 14. storočí. Štvrté miesto patrí lokšiam a gastronomický web o nich uvádza, že tieto placky zo zemiakov sú tradičnou slovenskou pochúťkou, ktorá sa podáva počas sviatkov a pôstu. Pripravujú sa zvyčajne na slano – omastené, s kapustou alebo mletým mäsom, no v niektorých krajoch ich pripravujú aj s lekvárom, makom, posypané cukrom a poliate roztopeným maslom.

Syrové výrobky zo salašov sú typické pre Slovensko. Zdroj FOTO: Pixabay

Prvú trojku otvárajú bryndzové halušky, ktoré portál opisuje ako skromné a jednoduché jedlo. Na druhom mieste sa umiestnili zemiakové placky, ktoré bezpochyby patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Jedia sa ako hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k výdatným gulášom. Na prvom mieste sa tento rok umiestnil ovčí salašnícky údený syr. „Je unikátne tvarovaný mäkký syr, ktorý je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch na Slovensku,“ uvádza o mliečnom výrobku gastroportál.