Na trhoviskách, pri cestách i na internete ponúkajú desiatky ľudí sušené či čerstvo nazbierané huby. A to aj bez potrebného certifikátu. Hrozí im za to mastná pokuta! Predajca totiž nesie riziko za prípadnú otravu.
“Daná osoba musí predložiť potvrdenie, odkiaľ má tie hríby. Ale dôležité pri tomto tovare je, že musí predložiť osvedčenie, že bola preskúšaná z oblasti bezpečnosti hríbov. Robí to Úrad verejného zdravotníctva,” informuje Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Potvrdenie preukazuje, že ide o skúseného hubára. Podľa mykologičky totiž istotu, či boli huby správne očistené, usušené a či neboli zaparené, kupujúci nemá. Tým, ktorí predávajú huby bez potrebného certifikátu, hrozí niekoľkotisícová pokuta. “Výška pokuty siaha až do 20-tisíc eur. Predajca by mal zvážiť, či bude takto potraviny ponúkať,” dopĺňa Bíreš.
Po otrávení hubami je za spôsobenú otravu zodpovedný práve predajca. Štátna veterinárna a potravinová správa však zatiaľ žiadnemu predajcovi na internete pokutu neudelila. Sústredia sa na podnikateľov, ktorí majú predaj húb uvedený v živnosti.
Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, že predajcovia lesných plodov živnostenské oprávnenie nepotrebujú. Musia sa ale riadiť trhovým zákonom.
“Podľa zákona o ochrane spotrebiteľa na predaj lesných plodov nemusia mať živnostenské oprávnenia. Majú sa však predávať na vyhradených miestach podľa trhového zákona. Pokiaľ predajcovia chcú ponúkať lesné plody na pozemných komunikáciách, podliehajú povoleniu, ktoré im udeľuje krajský úrad pre dopravu a pozemné komunikácie. Polícia je oprávnená preveriť, či takéto povolenia vlastnia,” reaguje Slovenská obchodná inšpekcia.
Nebezpečný je tiež predaj pri cestách. Svojím správaním totiž predajcovia môžu ohroziť bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Len čo vstúpia na vozovku, nesmú sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať, inak im hrozí bloková pokuta niekoľko desiatok eur.
Tento rok je sezóna zberu hríbov podpriemerná.
Mnohé druhy totiž ani nerastú. A tých, ktoré rastú, je oveľa menej. Najlepšie sa zatiaľ javí hubárska sezóna na severe Slovenska – Orava, Prievidza, Tatry.
“Na jar neboli vôbec hríby,” rozpráva hubár Janko z okresu Sobrance, “teraz je aspoň niečo. Včera som bol viac ako tri hodiny v lese a našiel som iba osemnásť hríbov. Myslím ale, že už to bude každý rok horšie, keďže neprší, alebo prší málo. Celé hospodárstvo je na tom zle. Ale teším sa aj z maličkostí.”