100 najlepších kuchýň sveta: Rebríčku kraľujú tradičné talianske a grécke jedlá. Kde sa umiestnilo Slovensko?

Talianska kuchyňa a jej typické jedlá. Zdroj FOTO: pixabay

Zážitkový sprievodca tradičným jedlom si opäť raz posvietil na kulinárske zážitky. Tentoraz sa zameral na tradičné kuchyne jednotlivých krajín. Web TasteAtlas priniesol hodnotenie najlepších kuchýň z celhé sveta a v prvej päťdesiatke nájdete aj naše tradičné slovenské špeciality.

Na najvyššej priečke sa umiestnila talianska kuchyňa, pre ktorú je typická najmä pizza, mozzarela, prosciutto alebo cestoviny či dezert tiramisu. Hneď za ňou obsadila priečku kuchyňa japonská, ktorá ponúka napríklad výborný ramen, sushi a iné typické ázijské jedlá. Tretie miesto sa ušlo gréckej kuchyni, ktorá za vysoké umiestnenie vďačí najmä svojim špecifickým syrom.

Štvrté miesto patrí portugalským jedlám, z ktorých zaujal najmä jamón alebo pudingový koláčik Pastel de Belém, resp. Pastel de nata, ktoré vám ponúknu po celej krajine. Piatu pozíciu obsadila čínska kuchyňa, z ktorej zaujali najviac malé knedlíčky Guo tie s rôznymi náplňami alebo aj chrumkavá pekinská kačka.

Pekinská kačka je typická pre čínsku kuchyňu. Zdroj FOTO: pixabay

V prvej desiatke sa umiestnili aj kuchyne indonézska, mexická, francúzska, španielska a peruánska.

Z našich susedov sa najvyššie umiestnila poľská kuchyňa, ktorá získala 13. miesto. Vo svojej tradičnej kuchyni ponúka napríklad typické plnené šišky, syrový koláč alebo mäsové pirohy tzv. kolduny. Maďarská kuchyňa s typickými klobáskami, paprikášom či lángošmi sa umiestnila na 21. mieste rebríčka.

Z našej tradičnej kuchyne zaujala napríklad kapustnica. Zdroj FOTO: pixabay

Na 35. mieste sa umiestnila česká kuchyňa, v ktorej chuťami zaujala kulinárov najmä sviečková na smotane, tradičná cesnačka, frgále alebo lievance. Hneď za ňou bodovala rakúska kuchyňa, ktorá ponúka napríklad typické cisárske trhance, cibuľovú roštenku alebo syrové knedlíčky. Naša, slovenská kuchyňa, sa umiestnila na 42. mieste. Milovníkov dobrého jedla zaujala najmä bryndzovými haluškami, zemiakovými plackami, lokšami, ale aj voňavou kapustnicou.