Podľa Eurostatu zdražel chlieb o 32 %. Na Slovensku tak máme tretí najdrahší chlieb v rámci EÚ. Pekári sa sťažujú na nedostatočnú pomoc zo strany štátu už od pandémie. V porovnaní s ostatnými krajinami takmer nie sme schopní konkurencie.
“Dôležitým faktom však je, že ceny na pultoch neurčujú pekári, cukrári či cestovinári, ale práve obchodníci. Nepodpora výrobcov potravín zo strany štátu ohrozuje našu konkurencieschopnosť do tak závažnej miery, že hrozí nielen krach obrovského množstva pekární, ale nastane aj stav, kedy žiadne nové v budúcnosti nevzniknú,” hovorí Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Či sa môžeme pripraviť na ďalšie zdražovanie do konca roka, zatiaľ nie je isté. Všetko závisí najmä od prístupu vlády. Ak sa nezmení, čaká nás rapídne zvyšovanie cien. „Všetko pôjde rapídnym spôsobom hore. Bude to najväčšie zdražovanie v dejinách Slovenska. Ak štát takéto nastavenie nezmení, nezačne plniť vlastné programové vyhlásenie vlády a pracovať na ochrane a rozvoji potravinovej sebestačnosti Slovenska, potravinové pulty nebude čoskoro čím slovenským naplniť.“
Múka zo Slovenska je oproti poľskej drahšia o neuveriteľných 100 eur na tonu. Tam totiž vláda dotuje nielen poľnohospodárov a spracovateľov, ale pomáha aj spotrebiteľom napríklad zníženými sadzbami daní. „V Maďarsku či Českej republike sú jej ceny oproti Slovenskej o 50 eur nižšie. To ohrozuje celú slovenskú potravinovú vertikálu od pestovateľov, cez mlynárov až po pekárov či cestovinárov,“ dodal Lapšanský z SZPCC.
Ružové to nie je ani na družstvách, počty dojníc klesli z pol milióna na stotisíc
Na to, aby dokázali slovenskí chovatelia produkovať mlieko, potrebujú kvalitné krmivo a toho je málo. Pre extrémne suchá sú výpadky krmiva na úrovni až do 50 %. Nateraz si chovatelia vystačia s odloženou kukuricou spred dvoch rokov. Kúpiť ju dnes je veľký problém.
“Na východe sú všetky podniky podobné. Minimálne na výplatách ľuďom sa to prejaví. Sú závislí od toho, koľko mlieka predáme. Od toho závisia výplaty,” hovorí vedúca poľnohospodárskej správy Jana Karnajová.
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory niekedy úroda siláže bola 45 ton na hektár, teraz je ledva 20. “Problém hlásia takmer všetci poľnohospodári, ktorí pestujú plodiny a zároveň majú hospodárske zvieratá,” objasňuje Holéciová zo SPPK.
Čím sa bude kŕmiť dobytok v druhej polovici zimy, zatiaľ jasné nie je. A vplyv to má aj na dojivosť. Z dnešných 32-tisíc litrov môžu klesnúť na 20-tisíc. Navyše, cena siláže stúpla z 32 eur za tonu na 80. Už teraz je cena za kilogram surového kravského mlieka 0,51 eura oproti pôvodným 0,34 eura. “Už dlhodobo zápasíme na Slovensku s kontinuálnym poklesom stavu hospodárskych zvierat. Živočíšna výroba je oproti rastlinnej ekonomicky náročnejšia,” informoval minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.
Štát chce problémy chovateľom s nedostatkom krmiva kompenzovať do výšky 30 %
“Týchto 50 miliónov je súčasťou bezprecedentne najväčšieho balíka podpory, ktorý tento rok poskytneme zo zdrojov štátneho rozpočtu do slovenského agropotravinárskeho komplexu,” objasnil minister Vlčan.
“Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta kompenzácie za extrémne sucho, ktoré schválila vláda. Rýchla pomoc v celkovej výške 50 mil. eur pomôže na istý čas zastabilizovať počty hospodárskych zvierat,” reaguje Jana Holéciová zo SPPK.
Peniaze bude vyplácať žiadateľom Pôdohospodárska platobná agentúra. Vyplatiť ich chcú do konca tohto roka. Rezort vyčlenil od januára dokopy viac ako 140 miliónov eur na pomoc agrosektoru. A to iba zo štátneho rozpočtu.
Kompenzáciou chce štát zároveň zachovať počty zvierat. Chovateľ sa tak žiadosťou o finančný príspevok zaväzuje, že k poklesu nepristúpi minimálne do konca augusta 2023
“O rozširovaní chovov dnes nemôže byť ani reč. Preto nemôžeme hovoriť ani o slovenskom bravčovom, hydinovom či hovädzom mäse, ani o tunajšom mlieku a mliečnych výrobkoch na pultoch našich obchodov. Podpora živočíšnej výroby by mala byť aj v najbližších rokoch samozrejmosťou, aby sme toľko omieľanú potravinovú sebestačnosť dokázali v základných potravinách postupne zvyšovať,” dodala Holéciová.
“Ja som presvedčený, že touto podporou slovenským chovateľom zasterilizujeme celé vertikály výroby mliečnych a mäsových výrobkov, že sa nám podarí zachovať a rozvinúť slovenský spracovateľsky a potravinársky priemysel. A táto podpora sa premietne aj do prijateľnejších cien potravín, ktoré kvôli vysokým cenám energií rastú na celom svete. Veríme, že tento príspevok pomôže aj slovenským spotrebiteľom,” uzavrel Vlčan.