Doprajete si chutné latte alebo kapučíno každý deň? Nerobíte dobre, vedci upozorňujú na hroziace riziko

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

K oddychu a relaxu s priateľmi, najmä teraz počas chladnej jesene a prichádzajúcej zimy, neodmysliteľne patria teplé mliečne nápoje. Chutné latte alebo kapučíno je bezpochyby príjemným pôžitkom, no podľa vedcov by ste si na ich pravidelnú konzumáciu mali dať veľký pozor. Problémom je laktóza, ktorá môže u žien spustiť srdcové problémy.

Najnovšia štúdia ukázala, že čím viac mlieka ženy pijú, tým viac sa u nich zvyšuje riziko srdcových chorôb. Pitie veľkého nápoja z kravského mlieka, ako je kapučíno alebo latte, môže u žien zvýšiť riziko srdcových chorôb až o 12 percent, uvádza Daily Mail na základe štúdie, za ktorou stojí vedecký tím z univerzity v Uppsale vo Švédsku. Podľa vedcov totiž mliečne cukry – laktóza – spúšťajú zápal a poškodzujú bunky, čo zvyšuje záťaž srdca a vedie k rýchlejšiemu starnutiu srdca, pričom toto zvýšené výšené riziko sa týka žien.

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Štúdie sa zúžastnilo takmer 60-tisíc žien a približne 40-tisíc mužov, ktorí boli sledovaní 33 rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí denne skonzumovali mlieko v ekvivalente jedného veľkého latte, mali o 5 % vyššie riziko ischemickej choroby srdca vrátane srdcového zlyhania, infarktu a mŕtvice.

Vedeli ste, že veľké latte alebo kapučíno zvyčajne obsahuje okolo 560 ml mlieka? Ženy, ktoré vypili 600 ml mlieka denne, si zvýšili riziko srdcovej choroby o 12 percent a tie, ktoré prijali 800 ml mlieka denne, mali riziko vyššie až o 21 percent. Vedecký tím pritom upozorňuje, že je jedno, či sa jedná o plnotučné, polotučné alebo nízkotučné mlieko, zistenia boli u všetkých typov bielej tekutiny rovnaké. „Naša analýza podporuje súvislosť medzi príjmom mlieka vyšším ako 300 ml denne a vyššou mierou ischemickej choroby srdca a infarktu myokardu u žien, ale nie u mužov,“ povedal autor štúdie profesor Karl Michaelsson pre časopis BMC Medicine. Dodal, že zdravá strava je nevyhnutná na prevenciu kardiovaskulárnej choroby, ktorá sa spája s hromadením tukových usadenín vo vnútri tepien a zvyšuje riziko krvných zrazenín.

Na prípravu veľkého latte alebo kapučína sa zvyčajne použije približne pol litra mlieka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Na druhej strane platí, že mlieko a mliečne výrobky sú veľkým zdrojom vápnika, fosforu, bielkovín a ďalších živín dôležitých pre zdravie kostí. Neprijímanie dostatočného množstva vápnika má za následok oslabenie kostí, čím vzrastá riziko osteoporózy. „Nahradenie nefermentovaného mlieka miernym príjmom fermentovaného mlieka by mohlo znížiť riziká,“ dodal Michaelsson. Vedci odporúčajú vymeniť mlieko v strave za fermentované mliečne výrobky, ako je napríklad jogurt, nakoľko fementácia rozkladá časť laktózy.