Poľsko bráni Európu tým, že buduje ploty proti východným susedom. Obmedzuje azylové právo pre imigrantov, ktorí používajú „stredoázijskú“ trasu

Varšava. Zdroj FOTO: pixabay.com

Budovanie múrov, plotov, mínových polí, kontrolných pohraničných stanovísk a iných prekážok brániacich ľuďom v pohybe má svoju tradíciu. Veľký čínsky múr predstavuje azda tú najslávnejšiu reálnu legendu, dnes je z neho turistická atrakcia. Bývalé Československo si ploty, pre istotu nabité elektrinou, po roku 1948 užilo vrchovato, svoje si zažili aj Nemci vo východnej zóne (ich nechcené teritórium sa volalo Nemecká demokratická republika), ktorí sa stali jedným z tých moderných národov, ktorí začali žiť „za múrom“. Oficiálne – nazabúdajme, že išlo o národ, ktorý splodil Josefa Goebbelsa – to bol protiimperialistický múr. NDR už nemohla zvládať masové státisícové a rastúce invázie príslušníkov západonemeckej robotníckej triedy do východného Berlína. Musela sa proti nim v auguste 1961 zamurovať…

Dnes to vo svete nevyzerá až tak veľmi inak. Múry, ploty a hraničné prekážky máme všade. Medzi Indiou a Pakistanom (to je asi ten najdlhší múr na svete), Irán ho nateraz začína stavať proti Afganistanu a činí sa aj Európa. Ak to neurobí, imigranti ju zadusia. Už aj Nórsko a Fínsko stavajú múry a ploty na hraniciach s Ruskou federáciou. Aj v USA sa blížia prezidentské voľby, pri ktorých jeden z dvoch hlavných kandidátov na plote proti južnému, z hľadiska obyvateľov už 120-miliónovému susedovi, postavil svoju politickú kariéru. Samozrejme, nejde iba o Mexičanov, ďalšie desiatky miliónov chudobných Latinos na juh od Mexika hladno čakajú na možnosť usídliť sa v zemi zasľúbenej, v Estados Unidos. Veď ten prísľub raja pre chudobných majú vrytý aj v nápise na Soche slobody. Lenže „latinos“ už neprichádzajú spoza Atlantiku. Na severnej hranici s veľkým bratom ich nečaká Socha slobody, ale plot.

Poliaci idú Európskej únii príkladom

Európania z priestoru EÚ sa tiež nemusia sťažovať na to, že by tam ľudia umierali od hladu a museli migrovať do Afriky. Čelia inej hrozbe. Hybridnej vojne. Každý vie, že jedným z prostriedkov, akým sa imperiálne Rusko pokúša zvrátiť svoj neodvratný pád na „hnojisko dejín“, je oslabiť svojich súperov (EÚ, NATO) tým, že na ich územie bude cez Bielorusko alebo inak vypúšťať milióny utečencov, ktorí potom bez problémov zneužívajú kapitalistický systém založený na ľudských právach a protivníka tým oslabujú. A Poľsko sa priradilo ku krajinám, ktoré sa menej obzerajú po ľudských právach prisťahovalcov. Začínajú viac dbať na svoje záujmy.

Poľský liberálny predseda vlády Donald Tusk, ktorému čulo asistuje jeho minister zahraničia Radoslaw Sikorski, sa ohradil proti nekritickému prijímaniu imigrantov a sľubuje, že „zredukujeme ilegálnu migráciu do Poľska na minimum“. Tak to aspoň tvrdí poľská spravodajská agentúra PAP. Táto agentúra ho aj doslovne cituje aj ďalej: „Prinajmenšom na prechodnú dobu obmedzíme právo poskytovania azylu“ a „budem žiadať, aby Európa na naše požiadavky pristúpila“. A ako každý správny Poliak ukazuje na poľského historického arcinepriateľa – Rusko: „ Vieme veľmi dobre, že Lukašenko (prezident Bieloruska) a ruský prezident Putin organizujú pašovanie ľudí a tým znehodnocujú podstatu azylového práva“.

Poliaci sú v imigračnom pretlaku

Poľský premiér sa jednoznačne dostáva pod imigračný tlak, ktorý vyvolala rusko-ukrajinská vojna. Poľsko sa z hľadiska imigrácie stalo jej hlavnou obeťou, pretože práve v Poľsku – bez ohľadu na dejinne nie práve najlepšie etnické vzťahy – hľadajú Ukrajinci ochranu pred ruským bombardovaním, zabíjaním a znásiľňovaním. Donald Tusk tak vlastne Bruselu, v ktorom bol sám kedysi „veľké zviera“, hodil rukavicu. Toto nemôžeme tolerovať! Zatiaľ oznámil prudké obmedzenie udeľovania víz pre údajných utečencov (Ukrajincov sa to týkať nebude), ale obrana Európy po „signáloch“, ktoré voči imigrantom cez ruské územie vyslali Nóri a Fíni, je to prinajmenšom vážne varovanie. No a výdavky na obranu v Poľsku? Momentálne 4, 5 % z HDP, plánuje sa až päť percent, a to dokonca v podobe ústavného zákona! Poliaci Európskej únii naznačujú, že bude musieť prehodnotiť svoju „ľudskú tvár“, inak dopadne ako ten československý neborák A. Dubček a odíde do dejín s hanbou.

Autor komentára: Ivo Samson, bezpečnostný analytik