V Česku vládna kríza, na Slovensku tiež, v Maďarsku to Viktor „drží v rukách“ a v Rakúsku vyhrali kryptonáckovia

Slobodnú stranu Rakúska vedie Herbert Kickl. Zdroj FOTO: FB/FPO

Slovensko to nemá so svojimi susedmi ľahké. No nebol ten „totáč“ zlatý? Žiadne spory a občas len tak nejaký kritický článok v straníckom denníku, že na ulici nesvietila v noci žiarovka.

A aby sme boli kompletní, východný sused Slovenska vedie historickú vojnu o prežitie a u jeho severného suseda zase pohnali svojho prezidenta pred súd za jeden neopatrný výrok. A na juhozápadných hraniciach vyhrali parlamentné voľby hnedočervení. Či zostavia vládu, nie je vôbec dôležité, rakúska demokracia už prežila aj dávno nebohého neonacistu Jörga Haidera vo vláde, aj keď Rakúšania kvôli nemu prišli o svoj zánovný charakter. Všetci sa ich zrazu v diplomatickej aréne začali štítiť.

A teraz sa história opakuje

Parlamentné voľby v Rakúsku, Mekke slovenských lekárov, zdravotných sestier, pôrodných asistentiek, čašníkov a kuchárov vyhrala Slobodná strana Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ). K zmätočnosti politických pojmov pripomeňme, že svetové médiá túto politickú stranu označujú ako populistickú, inokedy ako radikálnu, často ako pravicovo-extrémistickú, niekedy ako ľavicovo-konzervatívnu a nechýba ani prívlastok národovecká, euroskeptická, krajne pravicová alebo neokomunistická.

No a táto strana, ktorej protagonisti majú občas problém s národnou identitou (sme Rakúšania alebo Nemci) v parlamentných voľbách zabodovala. Proste zvíťazila. Na plnej čiare tú výhru zaznamenala vo vidieckych regiónoch, menej úspešná bola vo Viedni, Linzi, Salzburgu, Innsbrucku, Grazi. Ale celoštátne zabrala. Výsledky volieb nepochybne potešili vládnuce garnitúry v Maďarsku alebo na Slovensku, Čechov už sotva. A Poliaci majú iné starosti. Ukrajina sa radovať určite nebude, ak tieto voľby vôbec vzali v Kyjeve na vedomie. A vlastne vzali, už sa aj ponosovali na víťazstvo Putina.

Víťazná strana u slovenských juhozápadných susedov hrá na protimigračnú strunu, čo je chvályhodné. Pravicové a ľavicové extrémistické politické prúdy v Európe (ostaňme ešte zopár desaťročí pri týchto prekonaných pojmoch) nebudú z víťazstva FPÖ skákať z vychýreného mosta v San Franciscu, zodpovední rakúski politici z takej Socialistickej strany (SPÖ) si ale spomenú na dávnejší vládny románik s Jörgom Haiderom. Rakúsku to vtedy narobilo ťažkú hlavu.

Značky strán sú účelovo nečitateľné

Na Slovensku sa tiež nevie, aký je rozdiel medzi národniarmi (SNS) a Národnou koalíciou, SMER-om a HLAS-om, Demokratmi a demokratmi (demokratmi sme predsa všetci), pokrokármi a progresivistami. V Rakúsku sa FPÖ zasa traduje ako liberálna strana, čo je ale výsmech tomuto politickému smeru.

Na politickej mape Rakúska sa už viac ako jedno desaťročie pohybujú aj NEOS. To nie sú neosocialisti ani neostalinisti a dokonca ani neosociáli. Hovoria si „Das Neue Österreich – und Liberales Forum“. Je to strana, ktorá sa odštiepila od „slobodných“ (FPÖ) s tvrdením, že ona je to pravé liberálne orechové.

Z tradičných politických strán pri týchto parlamentných voľbách uspela (samozrejme tiež vo vidieckych oblastiach) len Ľudová strana (ÖVP), ktorá tiež vystupuje proti imigrácii, iba s jemnejšími podtónmi. „Socani“ (SPÖ) dosť pohoreli a kedysi mocní komunisti (ale to len po vojne), stále pod názvom Komunistická strana Rakúska (KPÖ), opäť ostrúhali. Žijú z volebnej podpory dôchodcov. Mladí, dynamickí, radikálni, ľavo-pravicoví, národne predchnutí, smerovaní na vidiecke heslo „späť k prírode“ (zuryk cur natur) a senzibilovia sa rozhodli pre Slobodnú stranu Rakúska.

Takže zdravotné sestričky, zubári, pediatri, odborári a odborárky, čašníci, kuchári, výťahári a opravári, hurá za prácou do Rakúska. Inak, tej ich poslovančenej hatlanine sa naučíte rýchlejšie ako nemčine. A nemusíte sa ani učiť ráčkovanie.

Autor komentára je bezpečnostný analytik.