Bratislava kraľuje nude v Európe, ukazuje rebríček cestovateľského webu. Ak hľadáte zábavu, týmto mestám sa radšej vyhnite

Bratislava. Zdroj FOTO: pixabay.com

Nie je možné ich prirovnať k lesku Bangkoku, ani pôvabu Paríža. Desiatka miest sveta, ktorú zostavil kultúrny a cestovateľský portál The World Bucket List, zrovna nepulzuje na vlne života, zábavy a kultúrnych podujatí, návštevníci v nich nájdu možno až príliš pokojný život zväčša hraničiaci s nudou.

„Vo svete plnom živých kultúr a vzrušujúcich destinácií existuje aj odvrátená strana – ríša monotónnosti a fádnosti,“ píše v úvode cestovateský web a dodáva: „Pridajte sa k nám, spolu sa vydáme na cestu po desiatke najnudnejších miest sveta, ktoré sú šité na mieru pre tých, ktorí hľadajú výnimočné v obyčajnom.“ Ako stránka ďalej uvádza, mestá, ktoré sa ocitli v rebríčku, robí nudným najmä to, že majú nedostatok atrakcií a podujatí (najmä pravidelných podujatí). Ďalej upozorňuje, že určenie nudnosti mesta je veľmi subjektívne a líši sa v závislosti od preferencií každého človeka. Čo teda samotný rebríček najnudnejších miest sveta prináša?

Podľa rebríčka je najnudnejším mestom sveta americké mesto Lubbock v Texase (USA), ktorému má chýbať typický texaský nádych. Nedostatok atrakcií z neho robí mesto rutiny. Podľa ankety CNNMoney.com je mesto považované za dvanáste najlepšie mesto v Spojených štátoch pre začatie podnikania a podľa štúdie organizácie Bay Area Center for Voting Research je Lubbock druhým najkonzervatívnejším mestom v Spojených štátoch medzi mestami s počtom obyvateľov nad 100 000.

Lubbock a jeho centrum. Zdroj FOTO: wikipedia

Druhým najnudnejším mestom sveta v rebríčku The World Bucket List je mesto St. Petersburg na Floride (USA). S priemerom 361 dní slnečného svitu ročne (držiteľ Guinessovho rekordu) má prezývku „mesto slnečného svitu“. Mesto je vďaka dobrému počasiu dlhodobo obľúbenou destináciou najmä dôchodcov.

St. Petersburg na Floride. Zdroj FOTO: wikipedia

Na tretej priečke rebríčka sa umiestnila slovenská metropola – Bratislava. „Hlavné mesto Slovenska vyžaruje šarm svojím historickým starým mestom, no svojím malomeštiactvom prispieva k povesti metropol, kde to málo žije,“ uvádza portál dôvody, pre ktoré Bratislavu zaradil na popredné priečky a je tak najvyššie umiestneným európskym mestom čo sa nudnosti týka. Dôvodom je podľa portálu aj obmedzený počet atrakcií a uvoľnené tempo, ktoré nemusia uspokojiť túžbu po vzrušení, ktorú bežne hľadajú turisti pri návštevách hlavných miest.

Štvrtá priečka rebríčka patrí talianskému mestu Pisa, piata anglickému Hatfieldu. V druhej polovici sa nachádzajú Helsinki vo Fínsku, Birmingham v Anglicku, Santiago v Chile, mesto Mesa v Arizone a desiatku uzatvára Ottawa v Kanade.