Etikoterapia odhaľuje zvyky a zlozvyky, ktoré nás priviedli k chorobe, vraví doktorka Michlíková, ktorá sa liečbe venuje

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay

Bolesť a rôzne formy ochorenia môžu úzko súvisieť s ľudskou psychikou. Etikoterapia vníma človeka ako celok – jednotu tela, duše a ducha. Vzťahy medzi ľuďmi, pocity hnevu, smútku, žiarlivosti či neschopnosť odpustiť sa môžu ľahko premeniť na zdravotné problémy. Etikoterapiou sa v praxi zaoberá aj lekárka MUDr. Natália Michlíková z ordinácie v Novej Dedinke.

Vo Vašej lekárskej praxi sa riadite tzv. etikoterapiou. Priblížite nám, čo to presne v praxi lekára znamená?

Etikoterapia sa zaoberá odhaľovaním zvykov a zlozvykov, ktoré nás priviedli k chorobe. Tieto naše postoje, programy si často v mysli udržiavame celý život, ale choroba nám dá stopku. Vlastne bez tohto zastavenia by sme sa dokázali úplne zničiť. Chorobu teda môžeme vnímať aj ako dar alebo záchranu, ak ju správne pochopíme. V tom nám môže dobre pomôcť terapeut. Dá nám nadhľad nad celkovou situáciou. V ambulancii to robíme automaticky počas rozhovoru, pomáhajú mi aj sestričky Betka a Adrika.

Pri liečbe sa zameriavate na človeka ako na komplex duše a tela. V západnej medicíne je tento postoj zriedkavý. Lekári často liečia následky choroby, ale nie jej príčiny. Prečo ste si zvolili túto cestu? Má naozaj naša psychika vplyv na naše fyzické zdravie?

Túto cestu som si zvolila po tom, ako som si sama prešla spoznávaním svojej duše a rôznych terapeutických prístupov. Od svojich 17. rokov som zo zvedavosti navštevovala rôznych liečiteľov a dospela som k záveru, že dobrý terapeut pomôže človeku nájsť vlastné ja. Vtedy sú lieky, byliny či energetická liečba len doplnkom k uzdraveniu. Duch, duša a telo sú v jednote. To, čo si v mysli zaželáme, sa nám postupne pretransformuje aj do života. Často myslíme negatívne, sebadeštrukčne, na tele sa to časom prejaví. Vďaka Bohu sa nám už viackrát podarilo opakovanými rozhovormi a sprevádzaním pomôcť ľuďom. Jeden pán zo dňa na deň prestal piť alkohol, ktorý mu vážne ohrozoval zdravie. Ale zázračné vyliečenia sa často nedejú. Ide o mravčiu prácu s klientom, pacientom. Veľakrát sme zažili ako si človek po dostatočnej odmlke našiel nový spôsob života, práce, či si našiel vysnenú prácu. Odpúšťanie má taktiež veľký ozdravný potenciál. Najčastejšie sa stretávame s nedostatkom sebalásky. Mnohým ľudom sa po úprave psychiky zmenia aj stravovacie návyky, stratia na váhe, klesne im vysoký krvný tlak. Vedieme aj pacientov s úzkostnými poruchami k ľahšiemu prežívaniu každodenných problémov. Je to však beh na dlhé trate.

Čo najviac podľa Vás ovplyvňuje naše fyzické zdravie v súčasnosti?

Ovplyvňuje nás najmä stres. Či už je to systém školstva, ktorým žijeme aj v dospelosti, systém práce… Ľudia všeobecne sa boja byť šťastní a ísť si za svojimi snami. Stres je generovaný hlavne strachmi. Tie si často nesieme z detstva. Ak sa nám podarí dospieť k sebareflexii a pochopíme svoju pravú hodnotu, často dochádza k uzdraveniu. Na to je však potrebné uvidieť seba, rozuzliť svoje detstvo a s láskou na sebe pracovať. Je však dobré pripomenúť, že aj zdravá strava, spánok a dostatok relaxu prispievajú k celkovej pohode. Pravidlo 8-8-8 je fajn pre tých , ktorí si ťažšie vedia ustrážiť každodenný zhon – 8 hodín práce, 8 hodín relaxu, 8 hodín spánku. A byť čo najviac v prírode. Lebo lekár lieči, príroda uzdravuje.