Vojna na Strednom východe sa vedie sci-fi prostriedkami. Už sa po použití toalety po sebe neodvážime ani spláchnuť záchod

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Niekoľkým tisíckam šíitskych libanonských bojovníkov za slobodu sa prihodila nečakaná galiba. Vybuchujú im granáty v rukách. Vlna explózií sa prevalila Libanonom aj Sýriou 17. septembra. Vo svojej vojne proti židovskému štátu, ktorú skúsmo obnovili po hrdinskej poprave ich sunnitských bratov, ktorú títo vykonali na juhu Izraela 7. októbra minulého roka na bábätkách až po starcov a starenky, narazili „hizballáhisti“ na nečakaného protivníka. Volá sa pager. V slovenských médiách si ho už niekde zdomestikovali ako pejdžer, aj keď Jazykový ústav Ľudovíta Štúra k tomuto dvojtvaru zatiaľ múdro mlčí. Čaká na úzus médií.

Ak si technologicky slabší jedinci ako ja vyhľadajú v odborných textoch, čo je to pager/pejdžer, dopátrajú sa, že ide o zariadenie, ktoré prijíma a zobrazuje telefónne číslo, ohlasuje text správy a pagery „sa používajú tam, kde je prevádzka rádiových prijímačov problematická, neodporúčaná alebo zakázaná“.

Pagery mali nahradiť mobilné telefóny pre prípad, že ich konzumentom hrozilo odhalenie izraelskými spravodajskými službami a napr. denník Wall Street Journal píše, že hnutie Hizballáh si tieto potvorky vo veľkom objednalo z Taiwanu, aby tým Izraelčanov dobehlo. Už vopred – zrejme oprávnene – obviňuje z vykonania zločinu židovské spravodajské služby, menovite tú najvychýrenejšiu z nich, Mossad. Šin bet (kontrarozviedka) a Aman (vojenské spravodajstvo) stoja mimo hlavné podozrenie zo spáchania tohto brutálneho činu. Poškodeným a často stále umierajúcim totiž výbuchy pagerov utrhli, ako naturalisticky opisuje agentúra AP, „prsty a iné údy“. Tie „iné údy“ znejú celkom vierohodne, keďže páni z Hizballáhu zvyknú nosiť mobily a pagery v bočných alebo predných vreckách nohavíc. Moslimské dámy, ak im pridelili podobné aparáty a smú nosiť nohavice, používajú zadné vrecká. To je bezpečnejšie, ale nie veľmi.

Hnutie Hizballáh však už bezodkladne prisahá, že sa pomstí za smrť svojich mučeníkov a zrejme takisto za stratu ich údov. Ako býva zvykom, Izrael k týmto obvineniam múdro mlčí.

Čo sa stalo v Libanone a Sýrii, vyzerá ako z verneovky

V románe Vynález skazy (Face au drapeau) od fenomenálneho futuristického románopisca vedecko-fantastických strašiakov, ktorý naši jazykovo pohodlní rodičia čítali pre zaneprázdnenosť radšej v preklade, sa opisuje možnosť použitia zbrane, ktorá ovplyvní budúcnosť ľudstva. Verneov „vynález skazy“ už ľudstvo vo všetkých najmožnejších rovinách dávno prekonalo, ale toto je ozajstná „revolutio“ vo vojenskej technológii.

Používateľom pagerov z islamistického hnutia Hizballáh začali v rukách tieto prístroje – pagery – vyvádzať. Proste explodovať. Zatiaľ sú následky mierne – niekoľko tisíc ľahšie či ťažšie zranených kriminálnikov a okolo tuctu mŕtvych a tým pádom odteraz už večných mučeníkov. Podľa agentúry Reuters sa asi 200 adeptov na martýrstvo nachádza v „kritickom stave“ a nemocnice na šíitských predmestiach Bejrútu, v údolí Bekáa a v južnom Libanone (to všetko sú bašty Hizballáhu) sú preplnené. A vyzývajú darcov všetkých krvných skupín na donorstvo. Z toho je možné usudzovať, že aj v takej rozorvanej krajine, akou Libanon je, ešte fungujú základné služby pre verejnosť.

Počet obetí je vzhľadom na narastujúcu mieru svetových medzištátnych alebo vnútroštátnych konfliktov akosi zanedbateľný. Regionálne, od Somálska cez Pásmo Gazy, Sýriu, Líbyu, Sudán až po Jemen to predstavuje iba kvapku v mori pokračujúcich bitúnkov po celom Strednom východe. Tento nový spôsob likvidácie nepriateľa by nás však mal skôr vydesiť ako učičíkať.

Technologické napredovanie nezastavíte

Podľa prevzatých zdrojov (Frankfurter Allgemeine) sa k zásielke pagerov objednaných mierumilovným hnutím Hizballáh pre svojich bojovníkov už pred piatimi mesiacmi dostali izraelskí teroristi z Mossadu. Namiesto toho, aby nehumánne a zákerné IAF (letectvo štátu Izrael) rozbombardovali Bejrút, kde Hizballáh sedí v parlamente aj vo vláde, namontovali Izraelčania akési kontaktné zariadenia do týchto nevinných oblúd a v priebehu 12 hodín nechali tieto komunikačno-neškodné aparáty povybuchovať v rukách borcov za vykynoženie židovského štátu aj s jeho obyvateľmi – či už Židmi alebo Arabmi. Navidomoči spôsobili smrť a stratu údov bezúhonným ľuďom z Hizballáhu. Ale to je predsa výsmešná sabotáž pokroku. Nie je tak?

Ak sa pozrieme na HDP štátu Izrael, ktorého prírodné zdroje sa pohybujú na úrovni bezdomovca bez nároku na štátnu ubytovňu, jeho financovanie v prvej desiatke položiek, tvoriacich národný produkt, naháňa hrôzu: export šarlatánskej medicíny, za čo sa Židia neštítia ohradzovať sa nobelovými cenami a sfalšovanými patentmi, farmaceutických výrobkov pochybnej akosti, vynálezov zdravotníckych pomôcok. Ale potom to už začína byť vážnejšie: elektrotechnika, elektronika, robotika, kybernetika. Tak toto je, prosím, obživa izraelských parazitov. Keby aspoň chlapsky prepadli nejaký ropný tanker! Ale kdeže. Samé neužitočné veci, ktorými predlžujú ľudský život, zaťažujú tým zdravotníctvo a držia výdavky na obranu momentálne na desiatich percentách z HDP. Slovensko to horko-ťažko doťahuje na dve percentá napriek tomu, že ho obklopujú nepriateľské štáty NATO v područí USA. A ani tým Rakúšanom a banderovcom na Ukrajine sa nedá veriť. Ešteže tu máme to kollárovské dubisko…

Vojna sa nemusí viesť iba dronmi a raketami

Teraz bez preháňania. Ak si človek bude chcieť sadnúť na toaletu niekde v Ramalláhu alebo v hocijakej spriatelenej londýnskej mešite, mal by si nechať preveriť, či záchod pred rokom nenavštívil nejaký izraelský agent. Údy na zbavovanie sa nepríjemného odpadu v tele máme predsa len jedny. A tak neostáva, než sa pridať k výzve (vlastne rozkazu) velenia Hizballáhu (EÚ, USA a NATO jeho vojenské krídlo trápne označujú za „teroristické“): Zbavte sa pagerov! – vyzýva po 17. septembri hlavné veliteľstvo hnutia. Ale medzi nami, veď ono ide len o údy. A ako separované časti bývalých nositeľov ich bude ťažké označiť za samostatne mučenícke. To by bol už návrat k polyteizmu, ktorý islam môže trestať smrťou.

Autor komentára: Ivo Samson, bezpečnostný analytik