Začal sa šíriť nový podvod: Obeť dostane správu s fotkou svojho bydliska a vyhrážkou, že ju útočník sleduje cez kameru

Nový podvod sa vo svete šíri prostredníctvom emailovej pošty. Zdroj FOTO: pixabay.com

S podvodmi to útočníci skúšajú rôznym spôsobom, no v poslednom čase sa s ich útokmi akoby vrece roztrhlo. Najnovšie rozosielajú správy, v ktorých sa vyhrážajú, že o obeti zverejnia citlivé údaje, ktoré získali sledovaním jej mobilu alebo počítača.

Len nedávno to boli falošné správy, ktoré vyzerali ako od kuriérskej spoločnosti. V nich sa útočníci tvárili, že pre neúplnosť údajov alebo adresy nevedia adresátovi doručiť balík. Cez priložený link sa pritom snažili dostať k citlivým údajom obete. Následne sa objavili telefonáty, v ktorých sa snažili z nič netušiacej obete vytiahnuť peniaze cez historku o rodinnom príslušníkovi, ktorý mal nehodu a je v nemocnici alebo zostal niekde bez peňazí a potrebuje rýchlo nejaké na záchranu. S rôznymi spôsobmi, kedy sa podvodníci snažia od ľudí vylákať peniaze, sa stretávame v poslednom čase čoraz častejšie, na podobné podvody vás upozorňujeme prostredníctvom článkov, aby ste boli obozretní a vyhli sa tak prípadným problémom či finančným podvodom.

Po najnovšom sa podvodníci k peniazom snažia dostať prostredníctvom emailových správ, v ktorých svoju obeť oslovia menom, pridajú jej fotku domu a sprievodný text: „Sledujem tvoje špinavé správanie“. Týmto spôsobom sa snažia obeť vydierať, že o nej majú citlivé údaje, ktoré zverejnia medzi jej priateľmi. Tvrdia pritom, že majú k dispozícii históriu prehliadania internetu obete a tiež jej kontakty z mobilu. Aby informácie nezverejnili, požadujú za to od obete finančný obnos (zvyčajne v Bitcoinoch), upozorňuje na to portál vosveteit, s tým, že ide o nový podvod, ktorý sa v zahraničí vo veľkom rozmáha a dá sa očakávať, že onedlho dorazí aj na Slovensko.

Správa od útočníka hovorí aj o tom, že do zariadenia obete bol nahratý špionážny softvér, vďaka ktorému teraz útočník môže vidieť všetko, čo si obeť prezerá vo svojom telefóne alebo v počítači. Dokonca sa vyhráža, že vie v sledovanom zariadení zapnúť aj kameru a mikrofón, čiže môže vytvárať o obeti nahrávky.

Polícia však upozorňuje, že ide o podvod a najlepšie je na takúto správu vôbec nereagovať. Ak podvodník svoju obeť oslovuje menom, pravdepodobne sa k menu a adrese dostal z nejakej databázy alebo z uniknutých dát, k fotografii domu obete sa zase mohol dostať buď cez Google Mapy, alebo ju získal zo sociálnej siete. Viac sa téme venoval portál nbcwashington.com.