Helen Mirren má ruských predkov, jej rodina pochádza z exilovej šľachty. V mladosti bola závislá na kokaíne

Helen Mirren. Zdroj FOTO: IG helenmirrensgirl

Je jednou z najznámejších a najuznávanejších herečiek sveta, hovorí o sebe, že je ateistka a hoci už dávno nie je dieťa, stále verí na víly. Helen Mirennová, britská herečka a režisérka, držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon z roku 2006 za film Kráľovná, vyštudovala učiteľstvo, no jej láska k herectvu sa jej stala osudnou. V roku 2008 v rozhovore pre GQ priznala, že ako študentka bola znásilnená a ako dvadsaťročná bola závislá na kokaíne.

Helen Mirrenová, vlastným menom Illiana Lydia Vasilievna Mironova, sa narodila 26. júla 1945 v anglickom Essene do bohatej rodiny. Jej mama bola Angličanka pochádzajúca z robotníckej triedy a narodila sa ako trináste dieťa zo štrnástich miestnemu mäsiarovi, ktorého otec bol kráľovským mäsiarom kráľovnej Viktórie. Čo sa týka jej otca Vasilija Mironova, pochádzal z aristokratickej rodiny, bol členom exilovej rodiny ruskej šľachty (prababička Helen Mirrenovej bola grófka Lýdia Andrejevna Kamenskaja, potomok významného ruského generála v napoleonských vojnách), pred druhou svetovou vojnou hrával na viole s Londýnskym filharmonickým orchestrom. Počas vojny bol vodičom sanitky a po sobáši si zmenil krstné meno na Basil. Krátko po Heleninom narodení začal robiť taxikára, aby uživil rodinu, neskôr sa stal štátnym zamestnancom. V roku 1951 si zmenil aj priezvisko – na Mirren.

Helen Mirren v mladosti. Zdroj FOTO: FB/Helen Mirren Official/Anthony M. Willams

Helen pochádza z troch súrodencov, má staršiu sestru a mladšieho brata, svoju výchovu považuje za veľmi antimonarchistickú. Jej sesternica je Tania Mallet, modelka a Bond girl. Už na základnej a strednej škole sa ukázalo jej herecké nadanie, kedy už počas štúdií účinkovala v rôznych inscenáciách. Následne vyštudovala pedagogiku, no ako osemnásťročná prešla konkurzom do Národného divadla mládeže a oneldho odšatrovala svoju divadelnú a hereckú kariéru. Svoju prelomovú úlohu dostala vo filme Dlhý veľký piatok. Vďaka svojmu dokonalému telu ju režiséri obsadzovali do odvážnejších erotických rolí a neraz sa ukázala nahá (dokonca ešte aj vo svojich 40 rokoch rokoch).

Začiatkom 80. rokov žila s hercom Liamom Neesonom, s ktorým sa stretli v roku 1981 pri natáčaní Excaliburu. O štyri roky neskôr sa však na filmovom pľaci stretla s americkým režisérom Taylorom Hackfordom, s ktorým sa napokon v roku 1997 aj zosobášili. Deti nemajú, Helen sa o sebe často vyjadruje, že nemá materinský inštinkt.

Helen Mirren a Liam Neeson. Zdroj FOTO: FB/Ireland Calling

V roku 2004 bola Helen vyhlásená za naturistku roka. „Verím v naturizmus a som najšťastnejšia na nudistickej pláži s ľuďmi všetkých vekových kategórií a rás!“ vyhlásila na margo tohto ocenenia. V roku 2010 označil Helen Mirrenovú časopis Esquire za najsexi ženu sveta. O tri roky neskôr sa stala tvárou módnej značky a v tom istom roku ju Guardian zaradil medzi 50 najlepšie oblečených ľudí nad 50 rokov. Americkou občiankou sa stala v roku 2017.

Medzi jej najznámejšie herecké úlohy patria Excalibur, Gosford Park (nominácia na Oscara, Zlatý glóbus, BAFTA), dráma Hlavný podozrivý (Emmy, Zlatý glóbus) alebo Kráľovna, za ktorú získala v roku 2007 Oscara.