Rebríček krajín, kde sa oplatí žiť a pracovať. Slovensko v ňom budete hľadať márne

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Portál remote.com každý rok mapuje krajiny sveta a zoraďuje ich podľa tých, ktoré poskytujú obyvateľom najväčšiu rovnováhu medzi prácou a osobným životom. Aj tento rok zostavil zoznam 60 krajín, ktoré svojim obyvateľom ponúkajú štedrý sociálny systém a rôzne zákonmi stanovené benefity, vďaka ktorým sa im v jednotlivých krajinách oplatí žiť, pracovať a zakladať rodiny.

Minimálna mzda, systém zdravotníctva, výška preplácanej PN-ky. Aj to sú faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú pohľad zamestnancov na krajinu. „Do hodnotenia krajín vstúpila kombinácia dôležitých faktorov na pracovisku, ako je počet dní zákonnej ročnej dovolenky, platená materská dovolenka, počet odpracovných hodín na zamestnanca,“ uvádza portál s tým, že najvyššie možné skóre, ktoré mohli krajiny získať, bolo 100. Rebríček pozortáva zo šiestich desiatok pozícií, prvej desiatke dominuje Európa.  

Na prvom mieste skončil Nový Zéland. „Pracovnú kultúru podporovanú silnou ekonomikou možno považovať za bezstarostnú, s dôrazom na otvorenú komunikáciu a samostatnosť,“ uvádza portál v hodnotení. Krajina sa môže pochváliť vysokou minimálnou mzdou a veľkorysým nárokom na dovolenku v trvaní 32 dní za rok. V krajine uhrádzajú zamestnancom 80 percent PN-ky, zdravotníctvo financuje štát a rodičia sa tešia zo štedrej rodičovskej dávky. Krajina tiež dosahuje výborné výsledky v indexe šťastia a je považovaná za jednu z najbezpečnejších pre život a prácu.

Rebríčku dominuje Nový Zéland. Zdroj FOTO: pixabay.com

Druhé miesto patrí Írsku, ktoré sa v top pozíciách rebríčka objavilo prvýkrát. „Íri majú tendenciu byť vrúcni, neformálni a tento postoj sa rozširuje aj na pracovisko. Hierarchia v práci sa nepovažuje za dôležitú, pričom je bežné, že kolegovia trávia spolu čas aj mimo pracoviska. Dôležitú úlohu tu zohrávajú aj rodinné hodnoty,“ uvádza portál v hodnotení s tým, že ide o krajinu s fungujúcim systémom štátom hradenej zdravotnej starostlivosti, ponúka aj jednu z najvyšších minimálnych miezd. Taktiež sa jedná o jednu z najbezpečnejších krajín sveta.

Tretie miesto patrí hneď dvom krajinám – Belgicku a Dánsku, ktoré v hodnotení získali rovnaké skóre. Krajina preslávená pivom a čokoládou, Belgicko, zabodovala vo viacerých kategóriách ako minimálna mzda (patrí k najvyššej v Európe) a počet hodín pracovného týždňa. Dánsko je zase považované za druhý najšťastnejší národ na svete. Spokojnosť Dánov určite závisí od ich zdravého balansu medzi životom a prácou. Majú kratší pracovný týždeň, 35 dní ročnej zákonnej dovolenky a pre rodičov detí majú rôzne benefity.

Minimálna mzda v Belgicku patrí k najvyšším v Európe. Zdroj FOTO: pixabay.com

V prvej desiatke nájdete ešte Kanadu, Nemecko, Fínsko, Austráliu. Nórsko a Španielsko. Českej republike patrí 16. pozícia, tesne za ňou je Poľsko na 17. priečke a Rakúsko na 18. pozícii, 21. miesto obsadilo Rumunsko a za ním nasleduje na 22. mieste Maďarsko. Slovensko v rebríčku budete hľadať márne, do šesťdesiatky hodnotených miest sa vôbec nedostalo.