Donald Trump sa už pred prípadným znovuzvolením stáva pre NATO hrozbou

D. Trump. Zdroj FOTO: FB/ Donald J. Trump

Po vrcholnej schôdzke NATO vo Washingtone, kde Aliancia nasmerovala svoju ďalšiu stratégiu v otázkach globálnej bezpečnosti, dlho neuplynulo a najbližšie okolie možného budúceho prezidenta Trumpa okamžite prevrátilo naplánovanú americkú zahraničnú politiku USA hore nohami. Za týmto kotrmelcom stojí sám kandidát, ktorého výročný zjazd Republikánskej strany v Milwaukee v severoamerickom Wisconsine potvrdil ako kandidáta na prezidenta. Iste, Trump sa musel vymedziť proti demokratom. Ich šéf a dnes už iba dosluhujúci prezident Joe Biden, ktorý sa podľa očakávania kandidatúry vzdal, totiž v Trumpových očiach ani prezidentom nemôže byť, pretože prezidentské voľby boli podľa Trumpa sfalšované a sú tak logicky neplatné. Trump voľby z roku 2000 dodnes neuznal a Biden tak preňho musí byť nelegitímnym šéfom Bieleho domu. Nová kandidátka Kamala Harrisová sa síce dušuje, že bude pokračovať v Bidenovej línii, ale všetci vieme, že to bude trochu inak. 

Čo sa za prípadného Trumpovho „prezidentovania“ má zmeniť

O tom, že Trump okamžite ukončí vojnu na Ukrajine, sme počuli nespočetnekrát od neho samého a písalo sa o tom všade na svete. Trump však nikdy svoj plán na ukončenie tejto vojny nekonkretizoval. To Dmitrij Medvedev, bývalý ruský prezident a súčasný zastupujúci predseda Bezpečnostnej rady Ruska, v tom má jasno. Ako verejne vyhlásil, tento vojnový konflikt bude trvať ešte asi desať rokov. A, samozrejme, Rusko v ňom zvíťazí.

Medvedev prirodzene blufuje, sám dobre vie, že žiadnych desať rokov nebude. Iba chce presvedčiť krajiny NATO na margo ich záväzkov zo samitu vo Washingtone, že podpora Ukrajiny je márna a Rusko dostane čo chce tak ako tak, aj keby malo čakať tisíc rokov.

To republikánsky kandidát na amerického prezidenta napriek tomu, že zahraničná politika pre voličov v jeho krajine nie je príliš „sexi“, vie nateraz ako na to už aj v podrobnostiach. Na zjazde republikánov v Milwaukee sa za seba zatiaľ v tejto záležitosti nechal vyjadriť sa iným.

„Autonómne zóny“ – čo by čakalo Ukrajinu „za Trumpa“

Dal okrem iných prehovoriť aj svojho dôverníka, bývalého dočasného riaditeľa amerických tajných služieb Richarda Grenella. Trump, keď bol v prezidentskom úrade, ho ešte stihol poslať ako veľvyslanca USA do Nemecka (2018 – 2020). Ak Trump v novembrových voľbách zvíťazí, považujú ho za pravdepodobného budúceho ministra zahraničia. A bol to Grenell, kto v atmosfére zjazdu v interview pre samotnú Bloomberg TV Media predstavil Trumpovu víziu o skončení konfliktu na Ukrajine „do 24 hodín“. 

Trumpov „mierový plán pre Ukrajinu“ vyzerá ústami Grenella nasledovne: Ukrajina by nemala vstupovať do NATO; stiahnutie Rusov z Ukrajiny nie je bezpodmienečne nutné; v záujme mieru by sa na Ukrajine mali zriadiť „autonómne zóny“.

V akých hraniciach majú tieto autonómne zóny fungovať, Grenell neupresnil. Dá sa predpokladať, že Grenell (alias Trump) si pod týmito autonómnymi zónami predstavuje štyri Ruskom anektované regióny („oblasti“): luhanský, donecký, chersonský a záporožský. Anexia Krymu sa podľa všetkého považuje za automatickú a už zabudnutú. Grenella považujú nielen za dôverníka Trumpa, ale aj za jeho priameho tieňového vyjednávača s Kremľom. Tvrdí síce, že svoj mierový plán predtým s Trumpom nekonzultoval, ale škodoradostní posmievači v americkej tlači píšu, že toto môže hovoriť „tak akurát koňovi“.

Názor, že je potrebné „priamo vyjednávať s Ruskom“, zastáva aj J. D. Vance, Trumpov kandidát na viceprezidenta. „Priamo vyjednávať s Ruskom“ znie rozumne, lenže v kontexte Grenellových a Vanceových výrokov to neomylne predurčuje Ukrajinu k strate teritoriálnej suverenity a k precedensu môcť po druhej svetovej vojne meniť hranice v Európe, hoci tento precedens už má svoje pred-precedensy (Podnestersko, Kosovo, Gruzínsko). Áno, vyzerá to tak, že Trump chce ako zdatný obchodník predať kus Ukrajiny Rusku. Už keď bol prvýkrát v úrade, správal sa nevyspytateľne. Tak ako je schopný predať Ukrajinu Rusom, rovnako bude schopný predať trebárs Izrael Arabom, aj keď jeho predvolebná rétorika je na rozdiel od Bidena veľmi proizraelská. A stať sa to môže vo veľmi zlom scenári aj Severoatlantickej aliancii. A bez mocného strýka Sama za veľkou mlákou stráca táto aliancia zmysel. 

Ďalšie rozširovanie NATO nebude

V interview pre Bloomberg TV Media sa Grenell vyslovil proti ďalšiemu rozširovaniu NATO. Tento negativistický názor aj diplomaticky špecifikoval. USA nebudú súhlasiť s prijímaním nových členov (lenže štátov, ktoré by NATO ešte mohlo prijať, je už v Európe ako šafranu), ak si terajšie členské krajiny nebudú plniť svoju povinnosť a vyčleňovať na svoju obranu minimálne 2 % hrubého národného dôchodku ročne: „Správajme sa k sebe čestne. Nemôžeme súhlasiť s prijímaním ďalších krajín do klubu, ak si doterajší členovia férovo neplnia svoje povinnosti“.  Ale to je asi jedna z mála rozumných vecí, ktoré Trump ústami Grenella povedal.

Inými slovami, Trump opakovane a akosi definitívne dáva Európe najavo, že USA nebudú garantovať jej obranu z vlastných vreciek. Európa si podľa neho dlho žila v blahobyte na trovy Američanov. Žiaľ, bolo to tak. Pre takých bezdomovcov v Londýne, Paríži alebo Bratislave znie pojem „blahobyt“ asi podozrivo, ibaže ľudia z Afriky a z Ázie neutekajú do Ruska alebo Bieloruska. Utekajú sem. Utečenci sú semafor, ktorý je relatívne realistickým indikátorom blahobytu.

Autor komentára: Ivo Samson, bezpečnostný analytik