Reportáž z frontu: „Boli prípady, že miestni pomáhali ruskej armáde, kým do nich nestrieľali,“ vraví ukrajinský obranca

Zdroj FOTO: UkraineWorld

“Situácia je veľmi jednotvárna, prídu (Rusi), strieľame. A takto dookola,“ hovorí zdroj z obranných skupín Charkova. FPV drony sú na oboch stranách veľmi aktívne, pretože sa zdá, že v týchto regiónoch je slabšia ochrana EW (electronic warfare, elektronický boj/ochrana, rušenie signálov).

Ukrajinské jednotky sa sťažujú na zlý terén, bez prirodzených prekážok, ktorý by im poskytoval efektívny úkryt, a tiež, že munícia zo Západu zrejme stále nedorazila. „Jeden z najhorších terénov, s ktorými som pracoval. Väčšina dedín v prihraničnej zóne je pre Rusov voľne dostupná bez problémov, pričom tí ich niekoľko dní ostreľujú, čím si vynucujú evakuáciu civilov a ľudia, čo sa nechcú evakuovať, sú zväčša tzv. “žduny”, ktorí vyčkávajú, kým dorazí “ich” vojsko (teda ruské vojsko, žduny – je expresívny výraz Ukrajincov pre tzv. milovníkov Ruského sveta),“ hovorí ukrajinský obranca.

S miestnymi sa ani nerozprávame, kvôli dodržiavaniu operatívnej bezpečnosti (nevieme identifikovať, kto sú „žduny“ a kto nie). Znie to cynicky, no ak by miestni súrne potrebovali pomoc, šancí na pomoc cez našich záchranárov bolo dosť…“

Pýtam sa, či je s tým spojené bezpečnostné riziko (miestni – spolupracujúci s ruskou informačnou službou) a on súhlasne prikývol. Vyskytli sa vraj prípady, keď miestni obyvatelia pomáhali ruskej armáde, kým tam nebola, kým ich nedržali so zbraňou v ruke, strieľali do nich alebo ich dokonca nezmrzačili. Existujú správy o scenároch podobných Buči. Civilistov držia celé dni v pivniciach, odmietajú im jedlo a vodu, vypočúvajú ich a ešte horšie. Hovorilo sa o vraždách chlapov a znásilneniach, ale kým tam nepríde ukrajinská armáda, polícia a zaistí dôkazy, tažko je to potvrdiť.

Ruská invázia na Ukrajinu zasiahla už viac ako 1952 detí. Z nich 551 zomrelo v dôsledku ruských útokov. Zdroj FOTO: UkraineWorld

Hovoril som aj s chlapom slúžiacim v regióne Sumy. Uviedol, že celé mesiace posilľovali obranu hraníc na severe a čakali, kým ich nepriateľ príde “pobaviť”. Toto vyhlásenie o budovaní obrany v Sumskej oblasti sa trochu líši od tvrdení na internete alebo vo verejnom priestore; ľudia hovoria, že sa málo posilnila severná hranica všeobecne.

Dianie v realite (útok na Vovčansk nad Charkovom) však ukazuje, že zrejme aj Rusi vyhodnotili, že sa im oplatí útok na charkovskej slabo budovanej časti hranice a nie na tej sumskej časti.
Tiež aj tento zdroj potvrdzuje, že nám stále chýbajú drony a munícia. Všeobecne prevláda názor, že zrejme za to môže korupcia alebo rovno zrada.

No zdá sa, že ani Charkov/Vovčansk pre Rusov nebol dobrý výber, pretože nárast počtu zabitých ruských vojakov je v čase písania tohto článku už enormný (jedny z najvyšších ruských strát od začiatku invázie).

Autor reportáže: Andrej Gmitro z Ukrajiny (máj 2024)