Nikita Slovák: Našou krajinou sa valí toľko geopolitických škandálov, že si ich prestávame všímať

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

A už sa valí valec, valcuje všetko, čo mu príde do cesty. Najprv inštitúcie, potom jednotlivé ministerstvá a momentálne sú na rade médiá. Všetko sa zrýchľuje ako v šialenom filme, k tomu pribúdajú aj medzinárodné škandály a hanba pre všetkých slušných proeurópsky zmýšľajúcich ľudí.

Naša vláda prichýlila ruského vplyvového agenta Marčevského, hneď po tom, ako ho Česko pridalo na sankčný zoznam. Nečudo, koaliční slovenskí politici veselo dávali rozhovory pre jeho web Voice of Europe, ktorým sa snažil ovplyvniť eurovoľby a ktorý v Česku vypli. Povráva sa, že za rozhovory dostávali slušné honoráre. Portál Voice of Europe spolu s Marčevským a Medvedčukom sa konečne dostal už aj na sankčný zoznam EÚ, ktorý platí pre všetkých 27 členských štátov únie a ja verím, že sankcie, aj keď v prípade našej vlády neochotne, uplatníme aj my. A možno aj nie, lebo našou krajinou sa valí toľko geopolitických škandálov, že si ich prestávame všímať.

Nečudo, žijeme v tieni atentátu na Fica, za ktorý koalícia kolektívne obviňuje všetkých voličov opozície a je dokonca ochotná aj prispôsobovať si realitu, teda klamať, ako sa už stalo v prípade vzťahu atentátnika a slovenských brancov. Zastupujúci premiér Kaliňák informoval verejnosť, že na stretnutí páchateľa s brancami prišlo k nejakému konfliktu. Video, ktoré uverejnil denník N, hovorí úplný opak, bola to hotová idylka.

Šialený je aj tón reči, akým sa k voličom opozície, novinárom a politikom obracia Andrej Danko. Predseda strany, ktorá získala niečo viac ako 5 percent hlasov vo voľbách, aj to vďaka konšpirátorom na svojej kandidátke, z ktorých nikto nebol jej členom, uráža všetkých politických odporcov. A to isté platí pre mnohých vládnych poslancov. Ešteže ľudia majú pamäť – kto začal s vulgárnosťou a agresivitou.

Najnovšou ranou demokracii je konanie majiteľov Markízy, ktorí jednoznačne uprednostňujú výhodný obchod s vládou pred povinnosťou pravdivo informovať verejnosť. V mene toho sú ochotní obetovať jednu zo svojich najúspešnejších relácií, za ktorú dostali nedávno novinársku cenu. O to viac si treba vážiť tých sto kolegov Michala Kovačiča, ktorí podpísali petíciu za zachovanie relácie.

Inak, pri najčastejšom argumente koalície, ktorý má opozícii zavrieť ústa, je, že majú rešpektovať výsledky demokratických volieb. Tak to my si pamätáme, ako ich v minulom období rešpektovali dnešní vládni politici, kedy do Bratislavy každý týždeň zvážali náklad svojich rozhorčených voličov, pamätáme si ako hlúčiky podgurážených demonštrantov zastavovali dopravu, obťažovali políciu a obliehali parlament.

Našťastie, my nemáme takú krátku pamäť ako politici. Mimochodom, čo sa týka pamäte, idú eurovoľby, treba si pamätať, kto zo slovenských poslancov robil iba hanbu, vrieskal, robil nechutnú show so živým holubom a kto tam skutočne podáva návrhy a pracuje. Prajem všetkým voličom šťastnejšiu ruku, ako to bolo v parlamentných voľbách.

Autor komentára: Nikita Slovák, režisér a publicista