Zážitkový online sprievodca tradičným jedlom, TasteAtlas, ktorý zbiera autentické recepty jedál a prináša recenzie kulinárskych kritikov, najnovšie priniesol rebríček najhorších slovenských jedál. Paradoxné je, že ide o jedlá, ktoré sú práve v slovenských domácnostiach mimoriadne obľúbené.
Gastrosprievodca uvádza, že rebríček je založený na hodnoteniach publika Taste Atlas so sériou mechanizmov, ktoré rozpoznávajú skutočných používateľov a ktoré ignorujú hodnotenia botov, nacionalistov alebo lokálpatriotov, pričom pridávajú hodnotu hodnoteniam ľudí, ktoré systém rozozná ako informovaných. Do rebríčka „9 najhoršie hodnotených slovenských potravín“ bolo do 16. apríla 2024 zaznamenaných 2646 hodnotení, z ktorých 1683 vyhodnotil systém za legitímne. „Rebríček Taste Atlas by sa nemal považovať za konečný globálny záver o jedle. Cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá a vzbudzovať hrdosť k tradičným jedlám zvedavosť k jedlám, ktoré ste ešte nevyskúšali,“ píše portál.
Ktoré slovenské jedlá sa vlastne v rebríčku umiestnili?
9. Bratislavské rožky
Na 9. priečke sa umiestnili bratislavské rožky, na ktorých si mnohí radi pochutíme. „Bratislavský rožok je tradičné slovenské pečivo, ktoré má stáročnú tradíciu. vyrába sa v dvoch variantoch – mesiačikové pečivo plnené makom alebo pečovo v tvare písmena C, ktoré je plnené mletými vlašskými orechmi,“ informuje portál. Prvá oficiálna zmienka o Bratislavskom rožku je z roku 1785, kedy bol uvedený v cukrárni v Bratislave.
8. Spišské párky
Na 8. priečke sa umiestnili spišské párky, ktoré sa na Slovensku vyrábajú viac ako storočie. Prvýkrát boli vyrobené počas návštevy uhorskej šľachty na veľkom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar. Touto špecialitou si získal veľkú pozornosť.
7. Strapačky
Na 7. miestne sa umiestnili strapačky. „Toto jednoduché rustikálne slovenské jedlo pozostáva z kombinácie tradičných halušiek a kyslej kapusty. Mäkké a malé halušky sú unikátnou odrodou zemiakových halušiek, ktoré sú súčasťou rôznych slovenských jedál,“ uvádza TasteAtlas.
6. Makovník
Na 6. mieste rebríčka nájdete obľúbený a tradičný makovník. Ako gastroportál uvádza, ide o tradičný koláč, kde sa maková pasta dáva medzi vrstvy cesta. V ideálnom prípade by nemal byť príliš sladký. „Vyznačuje sa jedinečným vzhľadom na reze, pričom cesto a maková plnka sa vinú okolo seba v špirále,“ uvádza portál.
5. Demikát
Tradičná slovenská polievka, vyrobená z kombinácie cibule, censkau, masti , zemiakov, vývaru kyslej smotany a bryndze. To je demikát, ktorý sa umiestnil na 5. pozícii. „Pre nezvyčajné chute bryndze, ktorá sa používa v polievke, mistni hovoria, že ju budete buď milovať, alebo nenávidieť,“ udáva TasteAtlas.
4. Treska
Recept na komerčnú verziu tradičného slovenského šalátu vytvoril v roku 1954 šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško. Treska, ktorá sa umiestnila na 4. priečke, sa zvyčajne jedáva s rožkom.
3. Bryndzová nátierka
V rebríčku sa umiestnilo aj ďalšie jedlo z bryndze, a to bryndzová nátierka, ktorej patrí 3. priečka. „Aj keď sa o pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho vedú spory, jej názov je určite odvodený od nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov,“ uvádza gastroportál v popise. Pre svoju prítomnosť v tradičnej maďarskej a rakúskej kuchyni sa predpokladá, že vznikla v období rakúsko-uhorskej monarchie.
2. Medvedie labky
Na 2. priečke rebríčka sa umiestnili koláčiky, ktoré v mnohých domácnostiach nemôžu chýbať napríklad na vianočnom stole. Ide o medvedie labky, ktoré sú tradičnými koláčmi z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa dáva do formičiek, po upečení a vyklopení z foriem vyzerajú ako labky medveďov. Na záver sa poprášia cukrom alebo sa namáčajú v čokoláde.
1. Kokosové ježe
Na 1. mieste sa umiestnili ďalšie obľúbené koláčiky, ktoré tradične patria na sviatočný stôl najmä u babičiek – kokosové ježe. Ide pritom o chorvátske koláče, ktoré sú pod rôznymi názvami obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku, Maďarsku a na celom Balkáne. „Veľmi podobný koláč je možné nájsť aj v Austrálii a na Novom Zélande, kde je známy ako lamington, ale na rozdiel od európskeho náprotivku sa robí s vrstvou ovocného džemu,“ píše TasteAtlas.
- Malé Slovensko sa stará o veľkú psinu: Zdravotníctvo je v polčase rozpadu, školstvo žobračí a Fico, ktorý je nepodplatiteľný
- Tak nám zabili generála. Doma sa Ukrajinci bránia s vrtkavým šťastím, v Moskve sa im darí
- Moji starkí robili každý rok sirup zo smreku, ktorý mali v záhrade, vraví Alexandra. Spolu s manželom vyrábajú liečivé sirupy z ihličia
- Nikita Slovák: Minster vnútra ako expert na vodíkové autobusy a vládne šaškovanie s lekármi
- Špeciálna operácia Ukrajiny v Moskve pripravila o život obávaného generála. Čo ešte priniesol vojnový týždeň?
- Ako angličtina znetvoruje slovenčinu. Zatiaľčo taká francúzština sa bráni, slovenčina to vzdala