Bezpečnostná situácia po celom svete sa zhoršuje, štáty sa vrhli na zbrojenie. Môže to viesť k ďalším konfliktom

Obrancovia Azovu. Zdroj FOTO: dnesnaukrajine.cz

Vojna na Ukrajine z hľadiska bezpečnosti mení veľa vecí. Kým ukrajinskí obrancovia čakajú na potrebnú muníciu a dodávky zbraní, Rusi sa tlačia na ich území čoraz ďalej. No ak by Rusko na Ukrajine zvíťazilo, pre Európu by tým vznikol problém. „Nielen že by sa k nám Rusko priblížilo, ale to, čo je oveľa zásadnejšie, Rusko by absorbovalo kapacity Ukrajiny vo svoj prospech. Tí Ukrajinci, ktorí by neutiekli pred ruskou okupáciou smerom na Západ, by boli začlenení do ruských ozbrojených síl, do ruského vojenského priemyslu a podobne. A všetky obranné kapacity, ktoré Ukrajina má, by Rusko plynulo zaradilo pro svoje potreby,“ povedal pre TN LIVE bezpečnostný analytik Milan Mikulecký. Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia však neznamená len zbrojenie v Európe, ale aj v ďalších štátoch po celom svete. Zbrojenie je problém najmä v prípade štátov s autoritatívnym režimom. „Ten, kto sa cíti silný v počte zbraní a veľkosti armády, môže zopakovať to, čo Rusi, kedy si mysleli, že si vojenskou silou vynútia poslušnosť Ukrajiny, zneužijú svoju vojenskú silu. Čím viac a silnejšia armáda, tým viac sa taký režim nakláňa k silovému presadzovaniu svojich záujmov,“ dodal pre tn.cz bývalý náčelník generálneho štábu českej armády Jiří Šedivý.

Vybaľovanie munície. Zdroj FOTO: dnesnukrajine.cz

Ekonomika Ruska nie je na tom dobre a očakáva sa, že sa bude čoraz viac zhoršovať. Obyvateľov krajiny postihla kríza spôsobená nedostatkom vajíčok, tie Rusko dováža z Holandska, odkiaľ im však objednávky nedorazili. Problémom v tomto prípade môžu byť aj obmedzené bankové služby medzi Ruskom a Západom a teda neschopnosť hradiť objednávky, hoci sankcie sa tejto komodity netýkajú. Problémom je aj nedostatok liekov určených pre nosnice, ktoré sa transportujú len ak sú očkované. Podľa ruského ekonóma I. Lipsica je predpoklad, že sa situácia v krajine bude ešte viac zhoršovať a predajne môžu už ku koncu tohto roka zívať prázdnotou, informuje denník Die Tagezeitung. Podľa denníka Vladimír Putin nemá žiadnu stratégiu na obnovu ruského hospodárstva.

Elektrické motorky slúžia ukrajinským špeciálnym jednotkám. Zdroj FOTO: dnesnaukrajine.cz

Takmer storočná ukrajinská babička prešla kilometre, aby sa dostala do bezpečia pred ruskými vojakmi, ktorý obsadili jej obec Očeretyne. Už 98-ročná žena išla desať kilometrov za pomoci drevených palíc, bez jedla a vody v čase ostreľovania. Ako priznala, viackrát aj spadla, no vytrvala a napokon babičku našla ukrajinská armáda a dostala sa do centra pre evakuované osoby. Vo videu, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra, povedala Lydia Stepanivnová: „Prežila som vojnu (druhú svetovú) a prežívam túto vojnu… Nezostalo mi nič, ale opustila som svoju Ukrajinu na nohách.“

Kyjev zaviedol pre vojnu nové opatrenia, tie zasiahnu bojaschopných mužov vo veku 18 až 59 rokov, ktorí žijú alebo sa nachádzajú v zahraničí. Na základe zákona, ktorý prijala ukrajinská vláda, im prestanú ukrajinské konzuláty vydávať nové pasy a nebude tak možné predĺžiť si platnosť starých dokladov. Tie dostanú len tí muži, ktorí sa vrátia na Ukrajinu, kde o nový cestovný doklad požiadajú. Týmto opatrením chce vláda povolať do vlasti tisíce mužov, čím reaguje na nedostatok vojakov, informuje tn.cz. Ukrajinskí muži vo veku 18 až 60 rokov nesmú krajinu opustiť, mnohí sa však snažia utiecť do cudziny v snahe vyhnúť sa službe v armáde. V priemere zadržia približne 10 takýchto mužov denne, často im v tom pomáhajú prevádzačské skupiny. Mnohí muži však pri pokuse o útek z krajiny prišli o život, keď sa napríklad pokúšali prejsť hory alebo zdolať horskú rieku.

Obed na fronte. Zdroj FOTO: dnesnaukrajine.cz

Bieloruský prezident A. Lukašenko vystúpil na ľudovom kongrese, kde sa vo svojom prejave prihovoril aj k Ukrajine. Jej obyvateľov nazval pracovitým a kreatívnym národom. Zároveň vyjadril obavy z konca sveta pre hrozbu jadrových veľmocí. Podľa neho už naozaj nastal čas pre mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou. „Front uviazol na mŕtvom bode, podmienky pre mierové rokovania sú na mieste,“ citovala Lukašenka ruská agentúra TASS. V súvislosti s Lukašenkovými vyjadreniami denník Kronen Zeitung uviedol, že sa bieloruský prezident v obavách odvracia od Putina a bol by rád svedkom ukončenia vojny.

Do zbierky pre ukrajinských obrancov prispeli počas 16 dní zbierky Slováci sumou už vyše 4 milióny eur. Do občianskej zbierky „Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my“ sa zapojilo už takmer 64-tisíc darcov. Mnoho darcov plánuje do zbierky prispievať aj pravidlene. V zbierke sa občania Slovenska pridali k iniciatíve českej vlády kúpiť muníciu pre brániacu sa Ukrajinu proti agresorovi, ktorý na jej území vedie vojnu.