Podkladom pre obľúbenú komédiu sa stal jej vlastný život. Známa režisérka mala problém s režimom, ten ju poslal do továrne

Obálka knihy Marie Poledňákovej S kým mě bavil svět. Zdroj FOTO: archív

Na konte má komédiu storočia, ale aj ďalšie české filmy, bez ktorých si televízne vysielanie nevieme dodnes predstaviť. Scenáristka a režisérka Marie Poledňáková chcela študovať chémiu, namiesto toho ju režim potrestal.

Marie Poledňáková, rodným menom Jandová, sa narodila v roku 1941 v Strakoniciach do rodiny univerzitného profesora. V 15 rokoch mala vážnu autonehodu a zakrátko na to prekonala zápal srdcového svalu, který ju na niekoľko mesiacov pripútal na lôžko. Po absolvovaní gymnázia chcela študovať chémiu, čo sa jej však z kádrových dôvodov nepodarilo, nakoľko skoro celá jej rodina musela emigrovať. A tak namiesto do vysnívanej školy nastúpila ako pracovníčka do továrne.

Keď mala dvadsať rokov, ponúkli jej miesto asistentky réžie v československej televízii, kde pôsobila desať rokov. Počas tejto doby absolvovala večerné štuúdiá na Pražskej Akadémii múzisckých umení, kde vyštudovala dramaturgiu. Následne pôsobila ako scenáristka a režisérka.

M. Poledňáková na pľaci. Zdroj FOTO: Falcon

V roku 1982 sa presunula na Barrandov, kde pracovala šesť rokov ako režisérka Filmového štúdia Barrandov. V roku 1990 spoluzaložila akciovú spoločnost FTV Premiéra, ktorá získala prvú licenciu pre súkromné televízne vysielanie v Česku. Po predaji obchodného podielu v roku 1994 podnikala v nakladateľstve a vydavateľstve Premiéra Studio.

Marie Poledňáková bola vydatá, jej manželom bol český muzikológ Ivan Poledňák, s ktorým mala syna Petra. Manželstvo im ale nevydržalo a niekoľkých rokoch sa rozviedli. Marie zostala sama s vtedy osemročným dieťaťom. Práve tento obraz pretavila ako inšpiráciu do svojich filmov v hlavnej roli s mimoriadne obľúbeným Tomášom Holým – Ako dostať otecka do polepšovne a Ako vytrhnúť veľrybe stoličku.

Marie Poledňáková režírovala a scenáristicky pripravila viacero známych filmov. Zdroj FOTO: wikipedia.org

Okrem týchto kultových českých rodinných komédií napísala scenáre a režírovala aj komédiu storočia S tebou ma baví svet alebo aj filmy Ako sa krotia krokodíly, Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel.

V roku 2016 ju postihla mozgová príhoda. Od tej doby sa jej zdravotný stav stále zhoršoval. Zemrela v roku 2022 vo veku 81 rokov.