Slovensko v rebríčku najhorších mäsových výrobkov sveta? Nelichotivé druhé miesto sme získali za túto salámu

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Medzinárodný internetový kulinársky sprievodca Taste Atlas, ktorý pravidelne zostavuje rebríčky na základe hodnotenia od používateľov, pripravil zoznam najhorších mäsových výrobkov. V rebríčku je uvedených 79 najhoršie hodnotených mäsových výrobkov sveta. Zastúpenie v ňom má aj Slovensko, ktoré sa dokonca umiestnilo na nelichotivom druhom mieste.

Slovenská liptovská saláma kraľuje popredným priečkam rebríčka najhorších mäsových výrobkov, konkrétne jej patrí druhé miesto. „Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi,“ poznamenáva sprievodca a dodáva: „Má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti, ktorá sa používa na jej prípravu, a vyžaruje intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru,“ opísal Taste Atlas slovenský výrobok. Čo vy na to, získala liptovská saláma toto umiestnenie právom, alebo patrí k vašim obľúbeným?

Prvé miesto patrí poľskej tlačenke, kulinársky sprievodca o nej píše, že poľský výrobok obsahuje rôzne odrezky, kožu, krv alebo spracované hlavy a tuk z hydiny, hovädzieho mäsa a ošípaných. „Väčšinou sa pripravujú z bravčového mäsa, ale niektoré odrody používajú výlučne teľacie mäso. Kedysi boli obľúbené v mnohých mestách susediacich s Nemeckom, dnes sa pripravujú a vychutnávajú po celej krajine,“ popisuje Taste Atlas.

Tlačenka sa väčšinou pripravuje z bravčového mäsa. Zdroj FOTO: pixabay.com

Trojicu najhorších mäsových výrobkov uzatvára americká šunka Smithfield. „Šunka je vyrobená z bravčového mäsa, ktoré je spracované, ošetrené, údené, zrelé, solené, naložené a zrejúce najmenej 6 mesiacov (niektoré môžu dozrievať až 2 roky),“ objasňuje kulinársky sprievodca.

V prvej desiatke nájdete ešte francúzsku klobásu, nemecké párky, ale aj maďarskú tlačenku, „ktorá sa tradične pripravuje po každoročnej zabíjačke ošípaných“.

Špekačky sa umiestnili na 66. mieste. Zdroj FOTO: pixabay.com

Z českých mäsových výrobkov získala 17. priečku tlačenka, 18. miesto zase Slovákmi veľmi obľubovaná lovecká saláma, ktorej pôvod siaha až do začiatku 20. storočia, kedy sa vyrábala počas zimy v Českej republike. „Chuť loveckej salámy možno označiť za veľmi korenistú a slanú. Zvyčajne sa podáva s miestnymi syrmi a pohárom piva,“ dopĺňa Taste Atlas.

Na 66. mieste sa umiestnili české špekačky. Podľa zostavovateľa rebríčka ide o „krátku a kyprú zlatohnedú klobásu, ktorá sa v Českej republike vyrába už viac ako 100 rokov. Výroba sa neskôr rozšírila po celom bývalom Československu.“